You are currently viewing Топ 3 вида Арменски коняк (Арарат, Ахматар, Наири)

Топ 3 вида Арменски коняк (Арарат, Ахматар, Наири)

За хората, които разбират философията на алкохола няма спор – арменските коняци са питие за ценители.

Около тях витаят легендарни истории, които им придават допълнителен блясък. Но истината е, че истинският им чар е в неповторимия вкус и топлата емоция, а които е дарен всеки, опитвал някога таза конячна разновидност.

Арменски коняк Арарат – коняк с история, традиции и мек вкус

Армения е страна с древни традиции в производството на грозде и вино. Археологически находки свидетелстват за това, че грозде се е отглеждало в тази страна поне в продължение на 3000 години, още от времето на държавата Урарт. Древногръцките автори Ксенофонт и бащата на историята Херодот са споменавали в хрониките си вината от региона на планината Арарат.

Производството на коняк в Армения е основано още през 1887 г. от Нерес Таирян в построения от него първи винен завод на територията на бившата Ереванска кр

епост. Конячният спирт се произвеждал по френска класическа технология. Ереванският завод е първият, оборудван с два конячни апарата и разполагащ с помещения за отлежаване на конячните спиртове при специални условия.

Повече от 120 години Еревнаският конячен завод усъвършенства производството на арменски коняк, съчетавайки националните рецепти и традиционните технологии. Затова тази напитка възхищава с мекия си вкус, хармонично съчетаващ оттенъци на шоколад и ванилия, с наситения си аромат и кехлибарено-слънчевата игра на цвета в чашата.

Затова наистина може да се каже, че конякът „Арарат” е жива легенда, въплъщаваща духа на Армения, нейното културно-историческо богатство, стил и изисканост.

Съществуват 3, 5, 10 и 20 годишни коняци – „тежката артилерия” на 10 и 20-годишните арменски елексири.

Екстрактен арменски коняк Ахматар

Името на коняка идва от остров Ахтамар, на езерото Ван, където се разполагала резиденцията на арменските царе. Свързва се със старинната легенда за трагичната любов на принцеса Тамара към младеж, удавил се в езерото. Преди езерото да го погълне, последните му думи били:”Ах, Тамара”.

Ахтамар е марков екстрактен коняк, произвеждан от 1967 г. Приготвя се от отлежали 10 години конячни спиртове от европейски сортове грозде, отглеждани в Армения. Този коняк съдържа и изворна вода от кристално чистия Катнахбюрски извор близо до Ереван. Цветът е кехлибарено златист.
Колекционерският коняк Ахтамар се получава чрез отлежаване на готов коняк в бъчви в продължение на 3 години.

Отлежал арменски коняк Наири

Древното царство Наири с неговите безчетни съкровища може да бъде открито в най-величествения коняк на света. Със своите меки и огнени нюанси той разказва историята на арменските царе.

Наири е един от най-хубавите арменски коняци. Направен е от конячни спиртове, отлежали 20 години, получени от местни сортове грозде. Този коняк се произвежда от 1995 г. В състава му влиза и изворна вода от Катнахбюрския извор.

Цветът на Наири е тъмно кехлибарен, букетът е с ванилов тон. Спечелил е два златни и един сребърен медал. Съдържанието на спирт е 42%. Разнообразието на оттенъци във вкуса е неповторимо: гръцки орех, кедрови нотки, а също и привкус на синя слива и зрели круши.
Независимо дали ще станете почитател на Ахматар, Наири или друг арменски коняк – не забравяйте основното правило:

Конякът се поднася в тумбеста чаша с късо столче, предварително затоплена и полирана.

Топлината помага на коняка да освободи целия букет от аромати и да се насладите на кехлибарената амброзия. И въпреки че конякът се смята за мъжко питие, чиято партньорка е една добра ароматна пура, огненият елексир гали самочувствието и сетивата на много преуспели дами.