You are currently viewing Как да се отървем от дървеници

Как да се отървем от дървеници

Тези малки същества, които хвърлят много семейства и домове в ужас, се наричат дървеници. Някои любопитни неща за тях и за борбата срещу тях ще разгледаме по-надолу. Вероятно не подозиране, но съществуват повече от 90 вида дървеници. Около ти от тях са в пряк контакт с нас, хората. Най-често говорим за т.нар. „креватни дървеници”, които са в домовете ни, хотелите или често се говори за студентки общежития и квартири.

В интерес на истината местообитанието им с годините доста е еволюирало, докато достигне до там, че те да са близо до хората. Характерното за тях е, че се хранят с кръв, често с тази на птиците. Преди най-често са обитавали места около птичи гнезда, а сега повече обитават затворени и тъмни пространства, близо до мястото, на което спят хората, най-често техните легла. Не могат да се забележат и това прави борбата срещу тях трудна. Няма опасност от това да пренесат болест или зараза, но ухапването им може да доведе до сериозни алергични реакции при някои хора.

Как дървениците попадат у дома

На въпросът как, можем да отговорим по всякакъв начин. Въпреки, че определено не са от най-умните животни, то не можем да отречем, че са изключително мобилни. Интересен факт е, че можем да срещнем дървеници по всички точки на света, с изключение на Антарктида – определено студените места не са техни домове. Един лесен начин дървеници да попаднат в дома ви е посредством чанта, сак или куфар. Ако с някои то тези аксесоари сте посетили място, на което е имало креватни дървеници, това би има дало възможността, благодарение на малките си размери да се промъкнат в чантата ви и да отпътуват с нея към дома ви. Там, те ще снесат от яйцата си и бързо ще се размножат.

Ако трябва да отговорим къде из дома ви могат да се скрият, то ще ви кажем, че това са всички тесни, тъмни места, които могат да задържат приятна температура и същевременно да са близо до вас, когато спите. Това са матраците, в дъските на спалнята, покрай первазите, в тапетите, в някоя кутия или каквото още се сетите.

Пръскане срещу дървеница от ДДД фирма

Сама по себе си т.нар борба с вредители е много трудна. Когато става въпрос за дървеници, ситуацията става по-сложна, защото те са дребни, почти незабележими, лесно се пренасят из целия апартамент, лесно могат ваши гости да ги занесат с тях и снасят по много яйца. В много случаи хората пробват всякакви методи да се отърват от тях, но безуспешно, като накрая наемат фирма, надявайки се специалистите да се справят.

ДДД фирма работи високопрофесионално и с гарантирани резултати. На първо място специалистите им ще ви разпитат за това какви са ухапванията, кога ви хапят – през деня или вечер, къде според вас има из дома ви дървеници и дори, ако сте успели да хванете някой техен представител, лесно ще идентифицират вида на самата дървеница. След това следва пръскане против дървеници. Специалистите са добре запознати къде обичайно те се крият, прави се оглед с цел да се идентифицира гнездото и местата, които обитават. Същинското пръскане се случва на два етапа, за да сме сигурни, че всички са унищожени. Пръскат се обичайните места – гардероби, шкафчета, под килими и най-малки фуги. Ключово тук е препаратът, който се използва – той е много силен и с него работят само професионалисти. Именно поради силно токсичния му характер наличието на хора или домашни любимци в жилището тогава е забранено. Нещо повече, то се затваря под карантина за едно денонощие от 24 часа, след което се проветрява и следва втора фаза на пръскане. Ще се вайкате защо сте загубили толкова време, а не сте потърсили помощ от професионалисти от самото начало.

Борба с дървеници с народна медицина

Първият метод, който предприемаме в мисията „борба с вредители” най-често е този, в който се опитваме сами да се справим с проблема. Често в началото проблемът с дървениците ни стряска, но същевременно го подценяваме и чакаме твърде дълго. След определено време те плъзват из цялото жилище и паниката ни е голяма. Ако още в самото начало, в първият случай, в който се сблъскаме с дървеница вкъщи, вземем мерки, които са част от народната медицина, е възможно да имаме голям ефект. Кои са тези методи?

  • Пране с топла вода – хората дават този съвет като добра практика. Всички чифтове спално бельо, одеяла, килими, чанти и дрехи се перат със специални препарати с много топла вода. Както знаем дървениците не обичат високите температури и това ги убива. Да не подценяваме и факта колко много от тях се крият именно в гореизброените места.
  • Белина срещу дървеници – някои хора я разпръскват из жилището и казват, че това давали отлични резултати.
  • Сода против дървеници – оказва се, че е един от най-ефикасните методи. Става въпрос за хлебна сода, която е абсолютно отровна при поглъщане от дървеница. Разпръсква се из жилището, по килимите например, и скоро ще видите първите жертви на метода. Освен това лесно се почиства след това с прахосмукачка.

Домашен препарат срещу дървеници

Изброихме някои средства, които всеки има под ръка, с които може да се опита да се отърве от дървениците. Тук ще ви дадем съвет за една чудна смес, която се оказва изключително ефективна. Първата стъпка при нея е да настържете/натриете един сапун в чаша с топла вода. Когато се разтопи към сапунената вода добавяте керосин и терпентин. Смесвайки всичко получавате една силна отрова срещу дървеници, с която можете да натриете местата, които смятате, че са обитавани от вредителите. Какво е съотношението на съставките:

  • 30гр. Сапун;
  • Половин чаена чаша гореща вода;
  • 3 супени лъжици трепентин;
  • 4 супени лъжици керосин

Други средства срещу дървеници

На първо място ще споменем за средството, наречено парочистачка за дървеници.  Работи с високозагрята въздушна пара, която ефикасно убива не само движещите се дървеници, но и техните яйца. Едно минаване на топ засегнатите места, може да се окаже напълно достатъчно.

На второ място ще споменем за т.нар „инсектицидни лампи”. Те са доста често срещано средство за борба не само с дървеници, но и всякакви други вредители. Тя убива дървениците с високоволтов ток, който ги събира в контейнерче на дъното на самия уред.