You are currently viewing Как се прави съвременен годеж

Как се прави съвременен годеж

В днешно време годежът е по-важен дори от сватбата. Това е така, защото всички жени се разтапят по идеята любимият да им предложи брак. На практика след това много двойки не достигат до сватба. Те смятат обещанието дадено един пред друг, по време на годежа, достатъчна спойка за любовта им, и продължават напред в живота сгодени, а не женени.

От друга страна България е страна, в която хората държат на традиции и обичаи въпреки развитието, световните тенденции и нещата, които се считат за модерни. Затова редица млади хора следват старите традиции, правят голям годеж, а след това мислят за сватба.

Годеж в миналото – какво представлява

В миналото годежът е ставал по шаблон, т.е. винаги народните традиции и обичаи, повелявали да се случва едно и също. Мъжете от дома на младоженеца отивали в дома на своята бъдеща снаха, там те искали разрешение  от семейството и питали дали ще си дадат дъщерята. Ако родителите се съгласят, годежът се празнувал на следващия ден в дома на момичето, където се канели близки и приятели на двете семейства. В името на бъдещото им родство, се приготвяла богата трапеза и взаимно се разменяли подаръци. Семейството на бъдещата булка дарявали момчето с железен пръстен, символ на неговата сила и тежка дума. Неговото семейство подарявало на момата  злато и дрехи. От следващия ден нататък тя била длъжна да носи това облекло навсякъде, дори и когато работи. На конкретния годеж двете семейства решават кога ще бъде самата дата на сватбата, от какви сватбени подаръци имат нужда младото семейство, за да изградят своя дом и какво ще представлява прословутото сватбено тържество. Интересни традиции и обичаи имало и по време на празненството – чупене на пита, гостите подарявали символични подаръци на бъдещото семейство, музика и танци, букет за майката на момичето и т.н. И така всички семейства, които се сливали в общо родство минавали по този отъпкан път и женели децата си.

Съвременен годеж – какво представлява

Когато говорим за годеж в наши дни, се сещаме за романтични предложения на прекрасни места по света. Широко разпространено мнение е, че перфектното предложение за брак е в чужбина, на места като Париж, Венеция или някой екзотичен остров. За разлика от миналото в днешно време, колкото по-различен и оригинален си, толкова по-запомнящ се годеж ще имаш. В чужбина има агенции, които се занимават с това да създадат неповторима и незабравима обстановка за момичето. Влюбените мъже отиват там и биват подробно интервюирани за връзката си, жената, на която искат да предлагат брак и други подробности. След като съберат цялата информация, екип от специалисти правят план къде, как, кога и при какви обстоятелства, конкретните двама човека ще направят своя велик и запомнящ се завинаги годеж. Това е разликата между миналото и съвремието. Преди хората са обичали рутината и са вярвали много на традициите, към които стриктно са се придържали. Към днешна датата, ритуалът за годеж, се е изменил коренно, като по-скоро следва тенденцията на това да си различен и да се открояваш.

Съвременен годеж – кое е най-важното

И преди, и сега, най-важното си остава да избереш правилния човек. Не, че такъв изобщо съществува и някога можеш да бъдеш сигурен, но поне сърцето ти да подсказва, че с него искаш да споделиш живота си. Когато сърцето ти е пълно и искаш половинката ти да остане с теб завинаги, не се колебай да ѝ предложиш брак.

Друго важно нещо е да избереш мястото. Съобрази се с това дали тя няма да се почувства неловко, ако го направиш на публично място, дали ще се зарадва, ако сте само двамата. Ако много иска да посети някой град или държава, то това е чудесна идея на място за годеж. Може да е на важен за вас двамата празник – годишнина или рожден ден на един от двамата.

Накрая, но не на последно място важен елемент остава годежния пръстен. Той е онова нещо, което събира в една точка старите традиции за годеж и съвременните разбирания. И в миналото, и сега, пръстенът винаги е присъствал, като символ за обещание във вечна любов. Изборът на златни годежни пръстени днес е огромен. Може да бъде сребърен, златен, бяло злато, платина, с диамант, без диамант, гравиран или не. Отново всичко зависи от предпочитанието на вашата половинка. Ако не сте сигурни, то трябва да знаете, че в добрите бижутерийни магазини има консултанти, които съвсем лесно ще съдействат и помогнат за избора ви. Не пестете пари, що се отнася до пръстена за годеж. Той се подарява веднъж в живота и остава завинаги. След като сте решили какъв да е той, преминете към кутийката. Малка, красива и дискретна е най-добрия избор.

Съвременен годеж – основни притеснения

Годежът в миналото и днешният, съвременен годеж се различават и по това, че в миналото е било по-лесно. Предложението фактически се е извършвало от цялото семейство, подкреплението е било голямо и бъдещият жених е бил много по-спокоен. В днешно време обаче предложение за годеж се извършва само от влюбения мъж към любимата жена. Това носи много стрес и притеснения за мъжкия пол – по-най-добрия начин ли ще стане, да не се изложа, дали ще ѝ хареса пръстена и т.н. Въпреки перфекционизма на силния пол, трябва да кажем, че най-важно е да отправите предложение за брак от сърце, да обичате и да се истински.

Съвременен годеж – как се празнува

Въпреки, че традициите от миналото са почти умрели що се отнася до самия годеж, идеята за празнуване на любовта е останала. В повечето случаи двойката събират семействата и най-близките си приятели на празничен обяд или вечеря и там споделят, че вече са сгодени. Ако близките знаят преди това, винаги носят подаръци. Празнува се любовта и идеята за бъдещо семейство. За първи път двете семейства се сливат и стават едно.

Съвременен годеж – какво се случва след това

Обичайно събитието годеж е приказка и за двамата влюбени. Тя е започнала много по-рано, но в тази дата достига до своя пик, до нови хоризонти и още по-силна любов. След това те решават дали ще има сватба скоро или тя ще бъде отложена по-натам във времето. Ако са твърдо решени да има и брак, то те решават кога ще бъде датата и след това стъпка по стъпка планират всички подробности. Сватбата носи здравословен стрес около приготовления и заради наличието на много вълнения.

Съвременен годеж – сватба – след това какво?

Последната част е може би най-вълнуваща за всички. Меден месец! Цялата суматоха около бракуването е в миналото и на младото семейство им остава само това да заминат само двамата и да отпразнуват блестящото и щастливо бъдеще, което им предстои.

Източник: Диамантен свят ЕООД
Телефон: +359 879 669 936
Адрес:  ул. „Белград“ 22, 4003 Кършияка, Пловдив

The world of Diamonds