You are currently viewing Как се плете пета на чорап

Как се плете пета на чорап

Плетенето е старо българско занимание и дори занаят, който жените са „крали” от поколение на поколение. Онова, с което асоциираме българската плетка са топли пуловери, елечета и най-вече чорапи. За голямо щастие, дори и в 21-ви век, когато пазара предлага какви ли не стоки, на достъпни цени, все още има хора от всякакви възрасти, които обичат плетенето. Тази си любов са трансформирали в работа или хоби по създаване на уникални и неповторими плетени артикули.

Плетене на чорапи

Плетенето на чорапи се смята за една от най-лесните дейности в този процес. Става бързо, не изисква много усилия и материали, а накрая резултатът е изключително удовлетворяващ.

Какво ви е нужно за плетене на пета на чорап

Ще ви трябват ножица, игла и вълна.

Иглата по  размер трябва да бъде съобразена с вълната, която сте избрали.

Вълната се среща във всякакви видове. От 100% памучна, до по-дебела и плътна. Първата е подходяща за по-топли чорапки през зимата например, материята е „дишаща” и с това предпазва крака от запарване и изпотяване. С втората се плетат чорапи, които се носят върху долни такива. През студентите дни можете да се чувствате много уютно и приятно в тях.

По отношение на цената, няма как да се даде еднозначно мнение. Истината е, че пазара изобилства от вълна на всякакви цени – от много ниски, до много високи. Ключът към добрата сделка е в търсенето, като най-лесно е това в онлайн магазините. Често има изключително изгодни цени, от които можете да се възползвате. Относно количеството, можем да кажем, че 100г. вълна може да ви стигне за един чифт чорапи, като това зависи от дебелината им и това за колко голям крак ги правите.

Цветовете също са разнообразни – едноцветни и примесени. Всичко в зависимост от личното ви предпочитание.

Набавете всичко и се пригответе за весела игра с игли.

Плетене на немска пета на чорап

Това е, може би най-трудната част от плетенето на чорапи. Както всички любители знаят, започва се от ластика на глезена и след това се преминава надолу, като се спускат бримки.

За самото плетене на пета, можем да кажем, че има няколко варианта. Тук ще разгледаме плетенето на чорап, с т.нар. немска пета. Той е най-лесен и е подходящ за начинаещи, а освен това е най-икономичен от към материали.

Плетенето на чорапи с немска пета представлява плетене на две куки на обръч. Плете се от горната част (ластик) към пръстите, след което се зашива. Предимството при него се крие в един основен факт – най-бързо се захабяват и късат чорапите на петите и пръстите. Когато това се случи, просто разшиваме и плетем отново скъсаното място.

В зависимост от спецификата на чорапа (мъжки или женски) спускаме 44 или 40 бримки. След като ластика се изплете се започва с права плетка, като оставяме половината (20 или 22 бримки). Плетат се 14 реда и започва техниката за свиване на петата. Тъй като 20 и 22 бримки няма как да се разделят точно на три равни части, за средата на чорапа оставяме към 6 бримки. Двата края започват да се приближават към средните 6 (нанизва се отляво и отдясно), като умели ги свиваме в тази посока. В края трябва да са станали отново 20 или 22, в същия дух продължава да се плете чак до пръстите. След като приключим се захващаме с другите примки, които не са ангажирани в плетенето все още – те се намират на ластика. Тях плетем до свивката на пръстите и ги изпускаме като предните.

Основната част по плетенето е приключила и идва ред на шиенето.

За кого са подходящи чорапите с немска пета

Всъщност, макар процедурата да звучи проста, крайния резултат е отличен. Ако сте почитател на плетените чорапи и ги плетете за себе си, то това ще бъде вариант, който да ви пести време и енергия.

Подходящи са и за подарък – кое е по-ценно от това да дарите някой любим с нещо, което сами сте направили и сте вложили собствената си креативност, любов и търпение в него.

Популярни прежди за сезон 2020/2021