You are currently viewing Как да отворя салон за маникюр? (счетоводство и документи)

Как да отворя салон за маникюр? (счетоводство и документи)

Салоните за красота в днешни дни биха могли да предлагат смесена услуга (фризьорство, козметика, педикюр и т.н.) или да са ориентирани съм към една конкретна дейност, например, маникюрът. Този пример, всъщност, е и днешната ни тема на разговор, момичета. Маникюрът е неизменна част от грижите за външния вид на всяка една модерна и уважаваща себе си дама. Според проучване, почти 72% от жените до 50-годишна възраст ходят поне веднъж на два месеца на маникюр. Ако пък вие самите отдавна сте овладели изкуството на красивите нокти – оформяне, рисуване, изграждане, декорация и последните тенденции в областта, за да изпъкнете пред останалите си конкуренти – имате реален шанс не просто да стартирате нещо свое, ами да дадете старт на един доста печеливш бизнес, имайки на предвид потенциала и високото търсене на неговата услуга.

Моят салон за маникюр – първи стъпки

Да започнем с основите, на които да стъпите, за да дадете начало на своята първа инициатива в бизнес средата. Първо, ще трябва да разработите един бизнес план. От вас не се очаква да направите някаква гениална презентация, освен ако не я представяте на инвеститори. Последното е доста добра идея, но тя не винаги може да се реализира. Обикновено, салоните за маникюр са лична самоинициатива, но пък както вече казахме, печеливша. В плана си трябва да опишете очакваните доходи, начините, по които ще ги разпределяте – за разходи, материали, реинвестиции и заплати, ако ще си наемате колежка. Ние лично ви съветваме като за начало да започнете самостоятелно и след като славата ви на най-добрата маникюристка в града се разнесе, да се замисите за помощничка. Мястото, в което ще се позициониране, е от значение не само от гледна точка на комфорта за бъдещите ви клиенти, но и погледнато през призмата на изискванията от здравната инспекция. В салона е задължително да има санитарно помещение, както и да можете да позиционирате добре не само местата за самия маникюр, но и мини рецепеция, където да посрещате клиентите си, съответно да водите сметките, да поставите касов апарат и да записвате часове за посещенията. Ако нямате собствен имот, в който да поместите бъдещия си салон за красота, можете да наемете такъв. Имайте на предвид, че може да изкарате дори късмет и да намерите готов салон за красота с нужното оборудване за маникюр, което да вземете под наем. Това е добра опция, ако разполагате с опит и талант, но не и с инструменти за извършването на услугата. Нещо повече – готовите салони за маникюр често разполагат с набор от най-модерните аксесоари и техника, което допълнително повишава конкурентното ви предимство и реномето пред посетителите.

Салонът ми за маникюр, облечен в законова форма

Не само мястото, на което ще правите страхотен маникюр, обаче трябва да бъде изрядно. Самите вие, като участник в икономическата дейност на страната, трябва да бъдете изрядни. Тоест трябва да спазите всички нормативни изисквания, а и да откриете процедура по регистриране на фирма. Смятаме, че една майсторка на прекрасния маникюр е по-добре да фокусира креативното си мислене и талант в нежните дамски ръце и вместо това, да се довери на професионалисти (счетоводители, адвокати, консултанти), които да регистрират салона. Все пак, нагледно ще ви покажем стъпките, през които е редно да се мине, за да се отвори салон за маникюр у нас:

  • Трябва да се премине успешно проверката на РЗИ, че салонът е безопасен и подходящ за работа, а и за самите клиенти
  • Нужно е, също така, търговският обект да се регистрира към съответната община
  • Преди всичко обаче, салонът за маникюр е редно да придобие правна стойност, а именно да се регистрира като фирма (ЕТ, ЕООД или ООД) в Агенцията по вписвания и Търговския регистър.
  • Последно, но не по важност, е важно да регистрирате своите служители в НАП, НОИ и да подадете нужните документи към Инспекцията по труда, ако в салона ще работят други, освен вас, хора.

Съвети за счетоводство на салон за красота и фризьорски салон

ЗЕТ ФИНАНС ЕООД  ви съветва какво е необходимо, за да сте изрядни и да развивате вашият бизнес в сферата на услугите за красота, без колебания и притеснения.

На първо място трябва да помислите под каква форма ще управлявате вашия бизнес. Имате няколко варианта: свободна практика, ЕТ или ЕООД. Ще се спрем на трите варианта, за да прецените как е най-добре да си водите счетоводството на козметичния салон. Повече за услугата може да научите тук: https://accountinganswer.bg/scheovodstvo-na-kozmetichen-salon/

Свободна практика

На първо място ви е необходимо майсторско свидетелство. С него и документ за самоличност правите регистрация като самоосигуряващо се лице в Агенция по вписванията. Следващата стъпка е да си извадите ПИК от офис на НАП – това е код с който счетоводителят ви ще оперира и обслужва вашата данъчна и осигурителна информация. Като самоосигиряващо се лице плащате задължителни осигурителни вноски върху минималния осигурителен доход. Може да избирате дали да плащате осигуровки с право на болничен или не.

ЕТ

Като едноличен търговец имате възможност да се облагате с патентен данък, който се плаща и определя в общината в която се намирате. Възможно е и да се облагате с годишен корпоративен данък, който е 15 % от печалбата ви. Като е ЕТ се осигурявате на минималния осигурителен доход.

ЕООД

Води се счетоводство за приходите и разходите ви и съответно реализирате печалба, която се облага с 10% данък.

В случаите като ЕТ и ЕООД за регистрация в агенция по вписвания е добре да се консултирате с адвокат.

Основната разлика между трите статута е отговорността. В първите два случая вие като физическо лице и едноличен търговец носите изцяло юридическа отговорност, докато ако сте ЕООД, отговорността на дружеството се свежда до капитала и активите на фирмата и се разграничава от вас като физическо лице. Важно е да знаете, че ЕООД няма право да се облага с патентен данък.

Съвети за водене на счетоводна отчетност на салон за маникюр

  • Свободна професия – ежемесечно декларирате и  плащате на осигуровки, декларирате и плащат данъка върху приходите ви на тримесечие, подавате годишна данъчна декларация. Като лице на свободна практика сте освободени от задължението за касов апарат, но е необходимо да документирате приходите си.
  • ЕТ и ЕООД – като юридическо лице ви се води пълна счетоводна отчетност. Касовият апарат за продажби в брой е задължителен. Събирате и съхранявате всички документи, които получавате и ги предоставяте на вашият счетоводител.
  • Важно е да намерите добър счетоводител, който да консултира и да ви помага в решенията.

Желаем ви успешно начинание, момичета!

Източник: Accountinganswer