Шипки за зимата Шипката е наричана още „дивата роза”. Древните гърци я свързвали с богинята на красотата, която щом научила за смъртта на своя любим Адонис, се втурнала към него през гъстите шипкови храсталаци. Мъката й била толкова голяма, че не забелязвала как бодливите шипове дерат нежната й кожа. Всяка капка кръв, която паднала върху зелените клонки, се превръщала в червена роза. Прекрасния юноша богинята превърнала в анемона. И оттогава, когато в гората цъфнат анемониите, иглите на шипката се скриват от прелестни розови цветове.

Българинът открай време цени шипката като универсален лек и хранителен източник. „Дивата роза” е широко използвана в народната медицина, като източник на витамини, които повишават защитните сили на организма. Тези плодове нямат аналог в растителния свят по съдържанието на витамин С. В 100 гр. се съдържа около 2 гр. от него.

Съдържанието на минерални соли също е високо - калиеви, магнезиеви, фосфорни, калциеви и др. В плодовете може да бъде открит и уникален природен...
Ароматна и топла есен Ароматна и топла есен
Най-добрият начин да се стоплим през задаващите се студени дни е чаша топла напитка. Полезни, здравословни и ароматни ще бъдат нашите предложения, а изборът оставаме на вас.
Да заменим сладоледа
Кълнове
Свирчовина – елексир за здраве и настроение
Картофени съвети
Годжи бери – храна за столетници
Бялото злато или хималайска сол
Готварска книга