Вуду магии

Автор: Моника Василева
31.01.2011
14
 2
Вуду магииИскаме или не, съдбата ни не винаги е изцяло под наш контрол. Затова понятия като магии, заклинания, пророчества вълнуват хората дори в днешните свръхмодерни времена. Това особено силно се отнася за жените. И не защото те са по-малко умни, а защото с по-дълбоката си емоционалност и по-изострените си сетива към света, не веднъж са се убеждавали в мощта на ирационалните неща.

В категорията на тези труднообясними житейски понятия има своето място така наречената вуду магия. Чели сме в не една книга, гледали сме не веднъж филми, в които игли зловещо пробождат кукла, влияейки по този начин върху нечия житейска съдба. Но какво всъщност е Вуду?

Вуду е една от най-старите религии в света, възникнала преди около 6000 години в Западна Африка. От Африка е пренесена в Хаити и други карибски острови по време на европейската колонизация. В превод от африкански Вуду (Voodoo, Voudou) означава „дух”. В основата на религията стои вярването, че нищо не съществува само за себе си. Вселената е едно цяло и всяко нещо е причина и следствие на друго. Според Вуду съществува свещен кръговрат между живите и мъртвите. Затова мъртъвците трябва да се погребват или изгарят с почит.

Последователите на Вуду почитат много богове и духове. Главният бог се нарича Олорун и е непознаваем за хората.
Според Вуду почти всичко в природата и живота си има свой дух - закрилник. Духовете понякога се разгневяват и причиняват войни, природни катаклизми и други беди. Затова последователите на Вуду ги омилостивяват с жертвоприношения на специални ритуали. Музиката и танцът са ключов момент в церемониите. Вярва се, че танцът е израз на връзката на човека с божественото.

Ритуалите се състоят още от молитва и песни, които се изпълняват от жреците. Те се провеждаВуду магиит под съпровода на барабан. Извършват се и жертвоприношения с овце, кози, кокошки и кучета. Животните се заколват в началото на церемонията, а кръвта им се използва за ритуала. Накрая вудуистите сготвят жертвената твар и я изяждат.

Жрецът или жрицата изпадат в транс по време на ритуалите и придобиват особени умения. Вярва се, че някой от духовете се вселява в телата им и говори с техния глас. Така той предупреждава за предстоящи беди и вещае бъдещето. Жреците можели да лекуват всякакви болести с билки и отвари по време на ритуала. Вярата обаче също можела да изцелява.

Жреците умеели да правят „бяла” магия за добра реколта и здраве. Те обаче можели да правят и "черна” магия, с която причинявали болести и смърт. Вуду куклите, които използвали за целта, са известни по целия свят. Те били изработвани от восък или парцали и наподобявали жертвата. За направата им използвали косми и нокти от избрания човек или парчета от негови дрехи. Така жреците овладявали душата на жертвата. Произнасяли тайнствени заклинания и пробождали или запалвали куклата. По този начин влияели върху здравето на човека.

Това, което се случва на статуетката се усеща от този, чийто лик е на нея. Силата на магията, обаче сама по себе си е нещо благородно и не прощава на тези, които я използват за зло. Решилият да прави Вуду или черна магия трябва да е подготвен ефекта ѝ да се върне към него с тройно по-голяма сила, независимо колко добре е защитен.

С този извод, нека погледнем на Вуду философията с едно шеговито намигване и ограничим Вуду действията си с гледане на следващите кадри.
Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.