Време за вино и ...още нещо

Автор: Нели Сотирова
13.11.2009
1
 0
Време за вино и ...още нещоKазват, че хубавото вино се съчетава най-добре с хубава жена. Но за истинските ценители не е тайна, че комбинацията на вино със сирена може да бъде истински шедьовър и прелюдия към незабравими преживявания. Важно е само да проявите усет към детайла, интуиция и прецизност, любопитство, стремеж към хармония и съвършенство...


С желанието да ви бъдем полезни при превземането на такива високи цели ние обобщаваме няколко основни правила по темата за онези качества на сирената, които определят тяхната незаменима роля в света на вината.


Основни правила

Белите вина се съчетават със сирене по-добре от червените. Това важи най-вече за сирена със силно изразен вкус и аромат, тъй като те могат да отнеВреме за вино и ...още нещомат някои нюанси при наличие на по-комплексен букет, характерен главно за червени вина.

По-пикантното сирене изисква по-силно вино.

С неутрални и сирена със сладникав вкус не се сервират свежи вина, които заради високото си киселинно съдържание, правят сиренето да изглежда по-кисело.
Изборът на вино зависи и от зрелостта на сиренето, т.е. колкото е по-зряло едно сирене, толкова по-отлежало вино му подхожда.

Червените вина се предлагат към меки и деликатни сирена, а сухите бели - с пикантни сирена.

Добри съчетания

Пресните сирена са с класически млечен вкус. Най-често те са по-меки, с по-висок процент водно съдържание. Към тях е добре да се подбират млади свежи вина с билкови или минераВреме за вино и ...още нещолни нотки, например Совиньон Блан, Сух Ризлинг или младо пенливо вино.

Сирената с бяла плесен (Бри, Камамбер), когато са млади, са по-кисели и се съчетават най-добре с млади шампанизирани вина. Когато узреят, сърцевината им е мека и златиста, със сметанов привкус, а към периферията са по-стегнати и пикантни. Тогава най-добрият избор е Шардоне.

Сините сирена са солени, с остър и силен аромат и мек кадифен вкус. С тях чудесно се съчетават сладки вина.

Полутвърдите сирена попадат в групата на сирената, които се съчетават предимно с червени вина. Колкото по-зряло е сиренето, толкова по-силно трябва да е виното (например Каберне Совиньон). Тези сирена придават на виното истински пикантен завършек.

ТвъВреме за вино и ...още нещордите сирена като Пармиджано, Пекорино, Чедар имат пикантен вкус с лек отенък на ядки. Този вкус е добре да се подкрепи с Токайско вино или Мускат, които също имат изразен вкус на ядки. Добре е вината да са отлежали, т.е. да съответстват на характера на сиренето.

Класическото бяло саламурено сирене е продукт с неповторим вкус. Съчетание на бяло саламурено сирене или сирене фета и Гъмза може да представи достойно България пред ценителите навсякъде по света. Към групата на неповторимите български вкусове може да бъде прибавена и комбинацията Мавруд и добре узрял, не много солен кашкавал Витоша. Ако пък решите да отворите бутилка вино Широка малнишка лоза, прибавете за разкош овче сирене или кашкавал Балкан.Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.