Смути

Автор: Ана Николова
02.07.2012
5
 0
СмутиСмути е напитка, която с бързи темпове се утвърждава сред привържениците на здравословното хранене и почитателите на вкусната и пълноценна храна. Името йидва от английски и означава "гладък, равен" каквато е и наподобяващата крем повърхност на напитката.

Смути се приготвя от различни плодове и зеленчуци с помощта на блендер. Според привържениците на смути в една чаша от напитката се съдържат необходимите хранителни вещества за цял обяд, вечеря или закуска. Освен че здравословният коктейл трайно засища глада, набавя необходимите хранителни вещества на организма, той може да бъде и с безспорно приятен вкус.

Вкусът и цвета на смути напитката се дължат на плодовете или зеленчуците, от които е приготвен. Една от най-любимите и популярни рецепти е: Смутибанан, киви, ананас, йогурт, овесени ядки и лед. Може да се добавят по желание протеини, витамини и кофеин.

Смути се приготвя изцяло натурално, без допълнителна захар, затова и за направата му са необходими сочни и меки плодове, които ще предадат гъстота на питието и кремообразна текстура. Плодовете, които се използват най-често са банан, пъпеш, диня, праскова, мека круша и манго.

За да не остане напитката като пюре или кремче, трябва да се добави и някакъв разредител, а такъв може да бъде кокосово мляко, прясно изцеден сок, мляко от ядки, вода. Последната, но много важна, съставка за невероятното изкушение, са допълнителните аромати. Те предават лек нюанс, екзотична нотка или просто превръщат напитката ви в поредната супер храна.
ДопълнителСмутините аромати могат да бъдат малини, ягоди, боровинки, подсладители като мед, агаве, стевия, кленов сироп, обогатители на вкуса като ванилия, какао на прах и други.

Авторството на новото питие най-често се приписва на Стив Кахнау, който е страдал от алергия почти към всички продукти. В отчаяните си опити да намери храна, към която не е алергичен, той надробявал на ситно зеленчуци, ядки, плодове, добавял в микса соево мляко, лед, витамини и минерали. Още в началото на 70-те години той отворил своето първо "здравословно" кафене, където продавал смути. Сега обаче този коктейл завладява света и в много заведения се предлага вместо закуска.

Непрекъснатите опити със съдържанието показват, че ако се добави женшен, смути се превръща в прекрасна тонизираСмутища напитка. Миксът, обогатен с витамини и белтъчини, налят в красива чаша и поднесен със сламка, се определя и като напълно приемлива замяна на алкохола. Според психолозите, смути всъщност е антистресова доза, която съвсем логично ни връща към детството.

И за всички, които нямат търпение да опитат изкушаващата напитка – рецепта за вкусно смути:

1 замразен банан
2 чаши кокосово мляко
1/2 чаша замразени малини
1 чаена лъжица мед
зрънцата от 1/4 ванилиева шушулка

Сложете всичко в блендера и пасирайте докато не се получи финна кремообразна смес. Използваме замразени плодове, за да получим свежа лятна напитка, но това не е задължително. Можете да направите смутито и с пресни плодове и зеленчуци. А можете и просто да добавите 2-3 бучки лед.


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.