Пуснете икебана в дома си

Автор: Виктория Сизова
22.04.2009
0
 0
Пуснете икебана в дома сиДнес икебана е съществена част от японското ежедневие. Освен разнообразната японска природа и древният земеделски живот, друг важен фактор за нейното развитие от древността до съвременния й вид е въвеждането на Будизма. Различни композиции украсяват “домовете на Изгряващото слънце” през цялата година, а някои специфични материи се използват само за специални случаи и празници.

Вечнозеленият бор символизира вечността и е предпочитан елемент за Нова година, обикновено той се композира в съчетание с бамбук - символ на младежката приспособимост, и цъфнали кайсиеви клончета - символ на старините. На 3 март за “Деня на куклите”, познат още под името “Фестивал на девойките”, цъфнали клончета от праскова се добавят към традиционните кукли. Японските перуники символизират мъжката сила и се композират на 5 май – “Денят на детето”, а бамбукът е част от украсата за “Фестивала на звездите”, който се състои на 7 юли. Японската трева пампас, типично есенно растение, се използва през септември, когато хората се събират да гледат луната.

През 500 годишната си история икебана приема най-различни форми от обикновената украса за дома до огромни пейзажи и новаторски скулпторни елементи, които могат да запълнят цяла изложбена зала.

Заедно с многото различни форми на икебана продължава развитието и проучването и на традиционните й форми. Практикуването на това древно изкуство, наричано още “кадо” или “пътят на цветята”, се възприема и като форма на медитация – смяна на сезоните, време и промяна.

Религиозният произход и здравата връзка с естествения цикъл на живот, раждане, растеж, смърт и прераждане придават на икебана дълбоко духовно звучене.
Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.