Празници и обичаи през декември – I част

Автор: Ивелина Николова
02.12.2011
3
 0
Празници и обичаи през декември – I частДекември е най-празничният от зимните месеци. Ако погледнем християнския календар, ще ведим, че почти всеки ден се отличава с празнични ритуали и обреди. Нека видим най-известните от тях, за да ги отбележим подобаващо.

4 декември е ден на Великомъченица Варвара. Варварица, Варваринден, Варвардан - в народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: ''Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава''. На Варвара жените подготвят обредно вариво, както на Андреевден. В някои райони на страната месят питки, намазват ги с мед или рачел (сварев гроздов сок с парченца тиква, патладжан и др. плодове) и ги раздават на пътниците, за да отнесат със себе си болестта. За омилостивяване на шарката, вечерта срещу празника за нея се приготвя трапеза или се оставя през нощта медена питка на полица, за да я вземе баба Шарка, да си хапне и да не напада децата. В Западна България със същата цел, на кръстопът, нечетен брой деца палят огън, сваряват леща в гърне и прескачат три пъти огъня. Главня от него и лещата се пазят за лек против дребната шарка. Майките раздават царевични питки и ракия.

6 декември, Никулден e специален ден в българския празничен календар - един от най-големите зимни празници с ясно изразен семеен характер. ПосПразници и обичаи през декември – I частветен е на св. Никола - покровител на моретата, на моряците и рибарите. Най-типично за обредността е приготвянето на специално ястие - рибник. Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. На трапезата се поставят и постни ястия, както и специален обреден хляб. Рибникът и хлябът се прекадяват и от тях се раздава. Всеки трябва да хапне риба - ''На Никулден човек трябва да почопли зъби с рибя кост, макар и от боклука да я вземе'', казва поверието. Затова днес, дори младите и модерни домакини осигуряват за семейната трапеза рибно ястие, най-често шаран.
В православния календар св. Никола Мирликийски Чудотворец е известен и като Николай Угодник. Кръстното му име Николай означава Побеждаващ. След праведен монашески живот Николай става архиепископ на гр. Мир, обл. Ликия (М.Азия), където умира през 342 г. Според едно предание той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери с подарените от св. Николай три кесии злато. На него се приписват и множество чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водната стихия. Затова на този ден се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се пренася в жертва на светеца.
Именници на Никулден са: Никола,Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо и всички техни производни.

Празници и обичаи през декември – I частНа 9 декември православната църква чества зачатието на св. Ана, майка на Богородица. Покровителката на брака, семейството и майчинството, закрилницата на девиците, вдовиците и бременните се почита от жените, които в този ден не работят, за да не се разболяват децата им; не боядисват, защото според поверието тогава започват родилните мъки.
Имен ден празнуват носещите имената Ана, Анна.

В навечерието на Коледа, на 20 декември православните християни отбелязват Игнажден. Традиционният народен празник носи още названията Игнат, Идинак, Поляз, Полязовден - традиционен народен празник. Вярва се, че от този ден започва Новата година и коледните празници. Най-характерен за празника е обичаят полязване. По това кой човек ще влезе първи в дома сутринта се гадае за бъдещето през годината - за здравето, плодородието, имането. Полазникът (полезник, полязник, споходник) може да бъде чужд или свой човек. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома, главно в стопанството. За благословията си той е обсипан с пшеница и сушени плодове - за плодородие. Стопаните може да го дарят с риза, чорапи, кърпа. Жени, които не са родили, на този ден спазват забраната да не работят, за да бъде леко раждането им. Обредната трапеза на Игнажден включва ошав , варена царевица, жито, просо, орехи, боб, зеле. Имен ден празнуват Игнат, Огнян, Огняна.
Игнажден е голям християнски празник в чест на св. Игнатий Богоносец ученик на Йоан Богослов.


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.