По-добра ли е кафявата захар?

Автор: Моника Василева
27.04.2010
3
 0
По-добра ли е кафявата захар?Защо все повече хора по-често посягат към кафявата захар. Модерно или здравословно е това? На какво се основава този все по-силен интерес към тъмните кристали?

Преди години бялата захар се е смятала за най-сладката и най-чистата. Кафявата захар се възприемала като недобре изчистена от т.н. черна патока (гъсто, сладко вещество - продукт на непълното озахаряване на скорбялата), която се е използвала за производството на ром.

Истината е, че кафява захар хората ядат още от древността. Колкото по-тъмна е захарта, толкова повече са в нея органичните примеси от сока на растението. Колкото по-бяла е тя, толкова повече е пречистена. Оказва се, че рафинираният продукт не е по-полезен от естествения, от този, който е по-близък до прПо-добра ли е кафявата захар?иродата. Напротив, кафявата захар, за разлика от бялата съдържа редица ценни микроелементи.

Разликата в двата продукта е съвсем видима при сравнителен поглед върху начина, по който се добиват те.

Бялата захар, която се продава на пазара, е рафинирана по такава технология, която да я доближи много до чиста захароза. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза, а кафявата - 92% захароза. Рафинирането се извършва, като от тръстика (или в по-евтиния вариант) цвекло, се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Чрез нагряване, механични и химически процеси се отстраняват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всяко хранително вещество, което остава от растението. В процеса на рафинПо-добра ли е кафявата захар?иране на бялата захар участват и процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат.
При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С.
За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса. Истинската кафява захар се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок и има по-малки кристали. По време на обработката на кафявата захар не се ползват агресивни химически агенти или По-добра ли е кафявата захар?оцветители.
Освен, че е с около 7-10% по-нискокалорична, в кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, се съдържат следните ценни за организма и усвояването на захари, минерали (за 100 г продукт):

Фосфор - 3.9 мг
Цалции - 85.0 мг
Магнезии - 23 мг
Калии - 100 мг
Натрии - 97 мг
Желязо - 1.3 мг

Именно с по-скъпата преработка и транспортирането на кафявата захар се обяснява и нейната по-висока цена. Истина е обаче, че цената се диктува и от модата. Демонстрираме желание за съвършена фигура, здравословен начин на живот, информираност – следователно предпочоитаме кафявата захар. Тогава е съвсем нормално да сме склонни да платим и по-висока цена.


Използвани ресурси:
www.aktivnipotrebiteli.bg
zdrave.bgКоментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.