Облечи ме в рисунка

Автор: Цвети Накева
20.05.2009
3
 0
Облечи ме в рисункаПрез последните години се наблюдава засилен интерес и популяризиране на боди арта у нас. Все повече партита и мероприятия с различни поводи и концепции включват в програмите си т.нар. “изкуство на момента”. Боди артът е доста широко понятие, към което биха могли да се включат и татуировките. Безспорен основоположник на интересното изкуство у нас е скандалният художник Иван Яхнаджиев. В България това се случва преди около 18 години, но в световен мащаб боди артът се ражда като течение на Запад. В частност съществува боди пейнтинг – боядисване и рисуване върху тяло. Боди арт е по-широко понятие – пак се използва човешкото тяло за основа, но за да бъде “разглобено” анатомически и “сглобено” отново с цел да се постигне понякога обратен ефект – например изпъкналите части да стаОблечи ме в рисунканат вдлъбнати. Боди арт се прави освен с четка, тампон, аерограф и със специални ефекти – криле, нокти, силиконови добавки, латексови крайници или глави, с което се доближава до тоталния грим в киното. Един от най-талантливите представители на това течение в изкуството е австралиецът Тим Гратън, чието творение е Деми Мур на корица на списание Vanity Fair – чисто гола, изглеждаща като облечена. Компресиран въздух разпръсква боя върху всякакви повърхности – воден от талантлива ръка, той може да промени не само цвета, но обема и формата на всяка повърхност, включително човешко тяло.

Рисунките по тялото са известни още от дълбока древност в Египет. Тази мода навлиза чак до Китай и Южна Азия преди 2000 години, стига и до Япония. Днес ясно могат да бъдат различени дори пет Облечи ме в рисункаосновни школи или течения през, които преминава боди артът.


1. Първото е известно като History или Зооморфизъм и води началото си от изкуството на татуировката. За историзма е характерно копирането и доразвиването на татуировките на племената от Америка, Нова Зеландия и Африка. Често използвани са също флоралните и животинските мотиви.

2. Класическият боди арт възниква през 50-те години на 20 век. Характеризира се с подчертаване на естествените форми на обекта, чрез средствата на колорита (предимно чистите цветове) и линията, подчертава женствеността (при моделите-дами).

3. Модернизмът в боди арта обхваща 70-те и 80-те години на 20 век. Революцията в обществото и нравите, хипи-вълната и еко-протестите се отразяват в бурното развитие на бодиОблечи ме в рисунка арта. Модернизмът се отличава с изчистване на рисунките, чистите цветове са заменени от богата палитра, линиите са плавни, и по-скоро обединяват елементите, от колкото да разкъсват или подчертават. Появяват се нарисуваните върху кожата дрехи, бански костюми и др.

4. Постмодернизъм в боди арта – 90-те години на 20 ти век до днес. Тази школа се характеризира с “разкъсване” на модерната структура, формите и обемите вече не се подчертават, а често напротив, “скриват се” с помощта на боите и светлосенките. В палитрата се включват авангардни цветове като злато, бронз, неонови нюанси.

5. Еклектика.
При еклектиката е характерно използването и наслагването на пластове и внушения от различни епохи. Появяват се нови теми- вампиризъм, извънземни и какво ли още не.Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.