“Направи си сам” освежаване на дрехи

Автор: Ваня Маринова
28.04.2010
9
 0
“Направи си сам” освежаване на дрехи Толкова много дрехи имаме в гардероба, а когато го отворим с ужас установяваме, че няма какво всъщност да облечем. Смръщваме вежди, когато измъкнем до болка омръзнала блуза, която тъкмо онзи ден сме носили. А финансовата ограниченост не ни позволява да обновяваме гардероба си всеки ден и тъкмо тогава отчаяно ни идва да се запитаме “Няма ли друг живот?”. На което ние, подобно на Робин Кафалиев, ще отговорим “Има, разбира се!” Единственото, което се изисква от вас, е малко въображение, много ентусиазъм и силно желание за преобразяване на старите дрехи.

Ето няколко свежарски идеи как да се представим пред обществото с нещо ново, нестандартно и изразяващо напълно нашата творческа идентичност.


Помните ли какво признание към своята любима отправяше Стефан Вълдобрев в една песен от близкото минало:
О-о-обичам те,
oбичам те, мила
със бели маратонки
и изтъркани джинси.

Затова ето “Направи си сам” освежаване на дрехи я:
Свежа идея номер 1 – изтъркани дънки. Как да постигнете желания ефект? Ядосвате се на половинката си, намирате една керемида (и не, не го заблъсквате с нея) и започвате да търкате дънките си. Дори и леко да ги прокъсате, няма проблем – просто раздърпайте кончетата около изтърканото за по-силен грънч ефект, който всъщност превзема осезателно модните подиуми с колекциите за 2010 година.


Свежа идея номер 2 - боядисване на дрехи. От дълго време ви се иска да боядисвате, но нямате време, достатъчно средства или пък ви заболява главата само като си представите каква мръсотия и хаос ще настъпи, ако пипнете нещо вкъщи? Пуснете въображението си на свобода, купете си текстилна боя и запретнете ръкави!

За рисуването по дрехи са ви необходими лайнери (с тях се правят контури), маркери или текстилни бои. Можете предварително да си нарисувате картинката, след което да я копират“Направи си сам” освежаване на дрехи е върху дрехата. Начинаещите е добре да започнат рисуване с маркери върху по-гладки тъкани, а по-смелите да се нахвърлят на боята. Когато оцветявате с бои, е хубаво да пъхнете един лист отдолу, за да попие отвътре. Нанасяте боята върху материята, изчаквате да изсъхне около 6-8 часа и фиксирате за 3 минути с ютия. Тъканите са устойчиви на пране до 40 градуса. Най-хубавото е, че след изсъхване на боята, материята остава мека, а рисунките не се напукват.
Преди да започнете обаче, добре би било, ако си приготвите една тренировъчна тениска или парцал, върху който да се развихрите.
Облечени в подобни небрежно рисувани дрехи, ще сте в крак с модните тенденции представени от Александър МакКуин за пролет-лято 2010.

Свежа идея номер 3 – щампи с белина. Един доста непопулярен метод за оживяване на дрехите. Правите си шаблони от хартия, едната страна, на която е леко найлонова, (възможно е “Направи си сам” освежаване на дрехи и с обикновена хартия) с ютия ги залепвате за плата и потапяте в белина или издухвате с пулверизатор. Първо може да пробвате на отделно парче плат, за да видите как ще се промени цвета.

Свежа идея номер 4 – кърпени работи. Не, не говорим за “фиктивното” запълване на дупки по улицата. Вероятно си мислите, че трябва да закърпите дрехите си, когато съвсем се прокъсат. Това не е необходимо. Спокойно може да се заиграете с тях, поставяйки кръпки на съвсем необичайни места, с форма на сърчица, ромбове или други апликации. А защо да не напишете с огромни изрязани букви “Je t’aime” на единия крачол на дънките си? Секси, стилно и оригинално.

Свежа идея номер 5 – бродиране. За по-сръчните дами препоръчваме бродирането като ефектен начин за освежаване на дрехите. Дори само цветни тегели да направите с машината върху омръзналите вече джинси, ще разчупите осезаемо скучния им вид.Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.