Магическата сила на бъдника

Автор: Работещо момиче
21.12.2010
9
 0
Магическата сила на бъдникаЗнаем доста неща за трапезата на Бъдни вечер. Дори в най-модерните кухни приготвяме традиционни постни гозби, броим ястията на бъднивечершната трапеза. Знаем, че задължително трябва да сложим мед, орехи, чесън, питка с паричка, тиквеник.
Знаем ли, обаче, какво е бъдникът, един от най-силните символи на християнския празник, изпълнен с тих благослов?

Бъдникът е отсечен ствол от дъбово, брястово или крушево дърво, което според традициите на православните християни в България, трябва да се постави в огнището или камината и да гори през нощта на тържествената трапеза на Бъдни вечер. Вярването е, че светлината и топлината от бъдника символизират не само раждането на новото Слънце и Исус Христос, но те са причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб.
Бъдникът се подготвя в навечМагическата сила на бъдникаерието на празника. Отсича се, носи се на рамо, за да не докосне земята и се миросва в къщата. Миросването се състои в пробиването на дупка, в която се поставя вино, зехтин и тамян и след запушването ѝ се увива с бяло ленено платно. Този ритуал до запалването на дървото се съпровожда с песни и това е неотменима част от празника, защото се вярва в неговата магическата и лечебна сила. На сутринта на Коледа бъдникът се гаси с вино. От неизгорелите части на дървото се правят кръстчета, или се вграждат в ралото като символ на труда и плодородието. Пепелта се използва за лек или се разпръсква за плодородие в нивите.

Може би вече си мислите, че бъдника е символ, останал в миналото. Ако обаче искате да уважите традициите, да създадете неповторима магическа атмосфера в своя дом и да призовете всички положителни сили на своя страна, вижте съветите, които ни дава http://goddess-monika.blogspotМагическата сила на бъдника.com/:

“Намерете ствол от брястово, дъбово или крушово дърво. Избора на голимината на дървото зависи от предназначеното му място в дома Ви.
След като сте избрали дървото, у дома го почиствате от евентуална пръст и го оставяте хубаво да изсъхне. Когато сте сигурни, че дървото е сухо, пробивате дупки в горната му част върху самата кора. Обикновено най-лесно това става като се издълбае дупка с длето, но ако нямате дърводелски инструменти, можете да използвате всякакви подръчни средства, за да пробиете дупките в дървото и да оформите място, където ще поставите свещите. За да бъдат устойчиви, в дупките можете да сложите лепило за дърво и да ги захванете по-добре.
За декорацията около свещите можете да експериментирате по Ваш избор. Можете да добавите елхови клонки, малки шишарки, панделки, коледни играчки за елха или каквото Ви хрумне. “Снимки: http://goddess-monika.blogspot.com


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.