Летни петна по кожата

Автор: Моника Василева
12.07.2012
4
 0
Летни петна по кожатаВсички обичаме да се наслаждаваме на лятното слънце по всевъзможни начини. Но често именно летните лъчи водят до недотам приятен вид на кожата. Един от причинителите на подобни неприятности са вещества, съдържащи се в някои храни, треви и цветя, които провокират появата на тези неприятни от естетична гледна точка петна по кожата. Те се наричат псоралени. Тези вещества притежават свойството да се натрупват в епидермиса и да повишават чувствителността към слънчевите лъчи. Приемайки чрез храната или докосвайки се до тези “катализатори” на изгарянето със слънчеви лъчи, каквито са лукът, чесънът, смокините и някои лекарствЛетни петна по кожатаа – например тетрациклини, човек увеличава значително риска да увреди кожата си, покривайки я с неприятни, трайни, тъмни петна.

Какво можем да направим, за да избегнем подобен проблем:

Не е добре да се консумират големи дози лук и чесън в летните месеци. С особено внимание трябва да се пипат зелени смокини . Те пускат млечен сок, затова в летните дни когато се берат или приготвят за консумация, е добре на ръцете да има ръкавици.
При лечение с тетрациклинови препарати (тетрациклин, тетраолеан, доксициклин), не е препоръчително излагането на силна и пряка слънчева светлина без предпазни кремове, UV-протектори и друЛетни петна по кожатаги защитни средства.

През лятото, колкото и да е изкушаващо, не бива да се ляга директно за по-продължително време директно върху тревни площи. Соковете на някои треви действат като псоралени и дават същия, вреден за кожата, ефект.

Ако вече сте жертва на летните петна по кожата, има редица начини за борба с тях. Освен козметичните, има редица ефикасни натурални продукти. По принцип витамин С винаги помага за изчистване и избистряне на кожата. Освен това самите петна могат да се третират с лимонов сок, мед, кисело мляко – всички те имат избелващо и антибактериално действие.


Източник: http://doctorbg.net


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.