Летни коктейли: Куба Либре

Автор: Работещо момиче
02.06.2011
2
 0
Летни коктейли: Куба ЛибреАко за вас една от емблемите на жадуваното лято е прекрасен разхлаждащ коктейл в горещите вечери, то надяваме се да ви бъдем полезни. В поредица от материали ще ви представим истории и рецепти за популярни или малко познати летни коктейли, които да допринесат за емоции в унисон с жаркия сезон.


Куба Либре


Куба Либре (в превод от испански Свободна Куба) е коктейл, съдържащ ром, Кока-Кола и лимонов сок или парчета лайм, един от най-популярните коктейли в света.

Неговата история е повече от 100-годишна. Приготвен е за първи път в Хавана през 1900 година, когато американските войници смесват кубински ром и Кока-Кола и с този коктейл вдигат наздравици, произнасяйки тост „За свободна Куба“ (в превод - „Viva Cuba libre“).

Сюжетната линия на произхода на коктейла е свързана с важния момент, когато за първи път америкЛетни коктейли: Куба Либреанските кавалеристи внасят в Куба Кока-Кола. През 1898 г. настъпва краят на освободителната Американско-Испанска война, водена за освобождаването на Куба, Пуерто Рико и други държави в региона от испанска колонизация. Освободителните американски войски не са изтеглени от острова чак до 20 май 1902-ра година когато Куба сформира собствено независимо правителство.
Именно в този промеждутък от време капитан от американската войска влязъл в кубински бар и си поръчал светъл ром, смесен с новата и популярна Кока-Кола, върху лед с изстискан лайм отгоре. След като питието било сервирано, капитанът го изпил с такава наслада, че събудил любопитството на всички намиращи се наоколо войници. Всички те започнали да поръчват и след няколко изпити коктейла един от присъстващите вдигнал тост “Por Cuba Libre!” (“За свободата на Куба”) като израз Летни коктейли: Куба Либрена радостта си от получената свобода.

По този начин коктейлът получил името Куба Либре, което всъщност бил и бойния вик на войската по време на военните действия.

Днес хората рядко се сещат за тази бойна история. По-скоро коктейлът се свързва с горещия ритъм на хаванските нощи и кубинските страсти.


А ето и рецептата за класически вариант на Куба Либре:

Съставки:
Светъл ром
Кока-Кола
Лайм
Лед – на кубчета или натрошен

Коктейлът се приготвя в желаното количество в съотношение 1/3 ром към 2/3 Кока-Кола. Пълните хайбол ( висока) чаша до половината с кубчета или едро-натрошен лед. Изсипвате рома върху леда и допълвате с Кока Кола. Разрязвате лайма по дължина на 2 половинки и изстисквате едната в чашата. Разрязвате другата половина от лайма на 4 парчета, също по дължина, и ги пускате в чашата.


Наздраве!


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.