Летни коктейли: Куба Либре

Автор: Работещо момиче
02.06.2011
2
 0
Летни коктейли: Куба ЛибреАко за вас една от емблемите на жадуваното лято е прекрасен разхлаждащ коктейл в горещите вечери, то надяваме се да ви бъдем полезни. В поредица от материали ще ви представим истории и рецепти за популярни или малко познати летни коктейли, които да допринесат за емоции в унисон с жаркия сезон.


Куба Либре


Куба Либре (в превод от испански Свободна Куба) е коктейл, съдържащ ром, Кока-Кола и лимонов сок или парчета лайм, един от най-популярните коктейли в света.

Неговата история е повече от 100-годишна. Приготвен е за първи път в Хавана през 1900 година, когато американските войници смесват кубински ром и Кока-Кола и с този коктейл вдигат наздравици, произнасяйки тост „За свободна Куба“ (в превод - „Viva Cuba libre“).

Сюжетната линия на произхода на коктейла е свързана с важния момент, когато за първи път американските кавалеристи внасят в Куба Кока-Кола. През 1898 г. настъпва краят на освободителната Американско-Испанска война, водена за освобождаването на Куба, Пуерто Рико и други държави в региона от испанска колонизация. Освободителните американски войски не са изтеглени от острова чак до 20 май 1902-ра година когато Куба сформира собствено независимо правителство.
Именно в този промеждутък от време капитан от американската войска влязъл в кубински бар и си поръчал светъл ром, смесен с новата и популярна Кока-Кола, върху лед с изстискан лайм отгоре. След като питието било сервирано, капитанът го изпил с такава наслада, че събудил любопитството на всичЛетни коктейли: Куба Либреки намиращи се наоколо войници. Всички те започнали да поръчват и след няколко изпити коктейла един от присъстващите вдигнал тост “Por Cuba Libre!” (“За свободата на Куба”) като израз на радостта си от получената свобода.

По този начин коктейлът получил името Куба Либре, което всъщност бил и бойния вик на войската по време на военните действия.

Днес хората рядко се сещат за тази бойна история. По-скоро коктейлът се свързва с горещия ритъм на хаванските нощи и кубинските страсти.


А ето и рецептата за класически вариант на Куба Либре:

Съставки:
Светъл ром
Кока-Кола
Лайм
Лед – на кубчета или натрошен

Коктейлът се приготвя в желаното количество в съотношение 1/3 ром към 2/3 Кока-Кола. Пълните хайбол ( висока) чаша до половината с кубчета или едро-натрошен лед. Изсипвате рома върху леда и допълвате с Кока Кола. Разрязвате лайма по дължина на 2 половинки и изстисквате едната в чашата. Разрязвате другата половина от лайма на 4 парчета, също по дължина, и ги пускате в чашата.


Наздраве!Летни коктейли: Куба Либре


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.