Кой може да танцува сиртаки?

Автор: Работещо момиче
21.06.2011
3
 1
Кой може да танцува сиртаки?Ако за вас сиртаки е традиционен гръцки танц, еквивлент на нашите хора, то значи сте в известно заблуждение.

Истината е, че той има една твърде, твърде млада история под слънцето.
Познатото ни мелодично и ритмично сиртаки е създадено едва през 1964 година специално за кино продукцията „Зорба гъркът“. Това не е автентичен фолклорен елемент, а по-скоро съчетание на бързи и бавни мотиви от старинния танц хесапико. Хореографията и музиката са дело на Микис Теодоракис. В ролята на Зорба играе американският актьор Антъни Куин, който на финалните сцени на филма дори играе със счупен крак.

След излъчването на филма, т.нар. сиртаки става най-популярният гръцки танц в света, своеобразна емблема нКой може да танцува сиртаки?а своята страна.

Сиртаки е умалително име на сиртос, название с което се обозначават група критски танци. Играе се или в линия или в кръг, започва с бавни и плавни движения, които постепенно стават по-бързи и по-резки, придружени с подскачания.

Ако този ритъм е от вашите любими или ви е изкушавал да се залюлеете на дансинга, погледнете по-долу. Разбирачите казват, че няма нищо сложно в това да научите завладяващите гръцки стъпки.Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.