Кардамом – екзотика от Индия

Автор: Работещо момиче
04.09.2013
2
 0
Кардамом – екзотика от ИндияРодината на кардамома е Индия, а иначе обича влажния и горещ климат. Освен в Индия, в Тайланд, Лаос, Гватемала или Салвадор вирее на 1000-1500 м надморска височина в региони с гъста растителност, необитаеми от хора, с мусонни валежи.

Екзотичната подправка се споменава още в древните санскритски текстове. За индусите, както и за азиатците, тя е символ на сигурност.
За кардамома казват, че пази от горските духове и в Камбоджа се извършва ритуална церемония при започване на беритбата му. Дали защото е братовчед на джинджифила, но кардамомът е бил забраненот църквата в Средновековието. Във Ватикана се считало, че е много сладострастен за свещеницКардамом – екзотика от Индияите, които го дъвчели непрестанно.
Междудругото, освен че е доказано благотворното му влияние при раздразнен стомах, при болки в гърлото (използва се за гаргара) или при мигрена (добавя се към чая), за него се говори, че когато се сложи да кипне в мляко с мед, лекува импотентност...

Зеленият или черният кардамом (белият е всъщност обезцветен зелен кардамом) представлява триделна шушулка, в която има между 10 и 40 зрънца, много твърди и лепкави и са червеникави до по-тъмни, почти черни. Черните се смятат за най-некачествени. При разцепване с върха на нокътя, шушулката се разтваря и зрънцата се показват. При загряване в сух тиган за няколко секунКардамом – екзотика от Индияди, те изпускат силен аромат.
Една-две шушулки ароматизират цялото ястие. Понякога дори не е нужно да се ронят зрънцата, само с едно цепване нa шушулката оризът или виното поемат аромата на кардамома.
Самите шушулки не се ядат. Зрънцата са много твърди и ако се опитате да ги сдъвчете, в устата остава силен вкус на евкалипт.

В Индия кардамомът се използва като съставка на тяхното къри и гарам – масала. Освен това придава необикновен вкус и на сладките ястия, например на индийския сладоледен крем и на ориенталската халва.

В скандинавските страни се използва в колбасарството и при приготвяне на маринована херинга. Черният кардамом ароматизира яКардамом – екзотика от Индиястия с агнешко или патладжан, докато зеленият е по-подходящ да замени канелата в сладките нещa - плодови салати, кремове, бисквити, сладоледи.

Арабите са силно пристрастени към този специфичен вкус, който добива кафето, ароматизирано със зелен кардамом.

За индусите пък чаят с кардамом е проява на изключителна изтънченост.

Кардамомът се продава по-често на шушулки, от колкото на прах.Самите шушулки трябва да са кръгли и с еднакъв цвят. Кардамомът се съхранява в херметически затворена кутия, поставена в кухненски шкаф.
Както повечето подправки, той не обича светлината, затова е добре да стои с шушулките.

Източник:http://www.scribd.com


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.