Жен шен - коренът на младостта

Автор: Работещо момиче
28.07.2011
3
 0
Жен шен - коренът на младосттаПознат от векове в Китай и Корея жен-шенът бил използван в източната медицина като средство за подобряване на качеството на живот и за дълголетие.

Лечебните свойства на жен-шена се крият в корена му. Той расте изключително бавно и "събира" жинзенозиди, вид сапонини и гликозиди с уникална структура и действие, в продължение на 4-6 години. Едва след този срок количеството им е достатъчно, за да има растението лечебен ефект.

Според китайската медицина с приемането на този вид жен-шен в организма се вкарва голямо количество Ян енергия. Човешкото тяло губи от тази енергия след определена възраст, след тежки изтощителни заболявания и при хронични страдания. В тези случаи жен-шенът трябва да се приема в по-малки дози в продължение на един месец, след което се прави пауза от три месеца. С цел профилактика и в по-млада възраст той се приема в по-високи дози за по-кратко време за около две седмици. Жен-шенът не се препоръчва да се пие в горещите летни дни, тъй като слънчевата енергия е също Ян енергия, освен ако човек не се възстановява от Жен шен - коренът на младосттахронична болест. Приемането му в излишък може да причини безпокойство, главоболие и високо кръвно налягане.

В зависимост от начина на обработка, корените на жен-шена са бели и червени. Прясно изсушените китайски бели корени от жен-шен са най-меката форма на азиатски жен-шен и те са подходящи за деца и по-млади хора. Червените корени са на възраст над 6 години и се обработват на пара, след което придобиват специфичния червен цвят. В Изтока почти винаги червеният жен-шен се предлага смесен с други лечебни билки в балансирани традиционни рецепти. Той се използва за възстановяване на пациенти в тежко състояние - прекарани операции, след химио и лъчетерапия, за подобряване на кръвната картина, за усилване на апетита и имунните реакции на организма, за подпомагане на асимилацията на хранителни вещества. Жен-шенът е идеален за отпаднали, хронично болни хора, страдащи от изтощение. При превъзбудени хора със силен организъм обаче, той може да доведе до чувство на безпокойство или безсъние. Белият жен-шен е походящ за деца и младежи, които честЖен шен - коренът на младосттао боледуват и страдат от липса на апетит. Ако искате да повишите имунитета си преди студените зимни месеци пийте женшенов чай, който в китайските бикови рецепти се съчетава със зелен чай.

Изследвания показват, че жен-шенът подтиска развитието и на някои ракови клетки. Според резултатите при приемащите жен-шен във вид на добавка, вероятността да развият раково заболяване е два пъти по-малка.
Растението е особено подходящо и при състояния на постоянна умора и напрежение, тъй като регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и поддържа органите, които синтезират тези хормони – хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези.

Съставките на жен-шена вияят на гладката мускулатура и повишават еректилната способност. Ето защо той е от препоръчваните средства от специалисти при еректилна дисфункция. Изследвания показват, че приемът му води до повишаване на тестостерона в организма и на количеството сперматозоиди. Това го превръща в средство срещу стерилитет от мъжки тип.

Източник:http://www.tnt-21.com


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.