Градинка на балкона

Автор: Мария Арнаудова
23.02.2011
9
 3
Градинка на балконаПролетта настъпва. Природата се събужда. Първите цветя вече са подали крехките си листенца над земята. Навън започва да кипи нов живот.

А какво по-хубаво от това да пренесем частица от тази красота в собствения си дом. Сега е моментът да превърнем терасата в истинска пролетна градинка, да си направим цветен кът, сред който ще отпочиваме, четейки книга, пиейки кафе или просто съзерцавайки очарованието на природата.

За начало ще са ни необходими саксии, сандъчета, контейнери или висящи кошници, подходяща почва и цветя. Преди да закупите цветните семенца трябва да решите как искате да изглежда вашата домашна градинка. Може да направите различни комбинации, съобразявайки се с продължителността на цъфтеж, височината, необходимите усложия за растеж на цветята. Обикновено тази информация е посочена върху самата опаковка на семената, а на вас ви остава да направите подходящия цветови избор. Ако се страхувате да експериментирате ето две изпитани предложения:

„ОТРАЖЕНИЕ” – пролетна комбинация от цветя, която сякаш отразява ведрото настроение и жизненостГрадинка на балконата, които ни носи този сезон. Необходим ви е контейнер или друг подобен съд с квадратна или кръгла форма. Разделете визуално контейнера на четири равни части, като във всяка четвърт засадете по едно растение. В случая е подходяща комбинация от Непета, сорт – джудже ‘Little Titch’, цъфтящ с бледи цветове и има ароматни листа. Растението обича ярката светлина и е устойчиво на засушаване; Акорус – декоративна трева; спрете се на сорт, който е изпъстрен в златиста багра. Придава прекрасен контраст през цялата година. Обича по-влажната почва; Иглика, спрете се на сорт, който цъфти в наситено синя багра като игликите от серията Chic ‘Blue’. Обичат умерената слънчева светлина и почвена влага; Иберис – многогодишно растение, което се обсипва с множество цветове. За комбинацията е подходящ белият сорт ‘Snowflake’.

Друга подходяща композиция от растения е „ПРОЛЕТНА ФЕЕРИЯ”, която съчетава нежността и непренудеността на дивите цветя в един пъстър пасторален букет. В кръгла керамична саксия засадете четирите вида цветя, като разположитеГрадинка на балкона високите видове (кандилка и еризимум) в едната половина на саксията, а ниските (паричка и виола) – в другата половина - КАНДИЛКА – тези растения живеят кратко, но цветовете им са прекрасни; ЕРИЗИМУМ, или боянка, както е народното име на растението. Изберете сорта “Winter Joy’, който цъфти със синьо-пурпурни цветове и на височина достига до 40 см. Обича да е на слънце или лека сянка; ПАРИЧКА – има кичести съцветия, подобно на малки пухкави топчици и се използва обикновено като почвопокривно растение. Има различни сортове, но ако изберете розовата разновидност ‘Polar’, тя ще придаде пухкава лекота и приказна романтичност на балконския екстериор; ТЕМЕНУГА – това е най-подходящо цвете, ако искате да пресъздадете красотата на дивата природа. Кадифената мекота на цветовете ще придаде плътност на комбинацията от растения.

Ако искате към красивата картина да добавите и благоуханнието на пролетните цветя може да засеете и карамфил, сладък игловръх, иберис, петуния, дребноцветен хелиотропиум или катерлив сладък грах.

По-нетърпеливите от Градинка на балконавас могат да си купят цъфнали зюмбюли, лалета, нарциси, синчец, иглики, теменужки и да ги пресеят в по-голяма саксия или сандъче. Тук отново ще трябва да покажете творчество и да аранжирате вашите цветя.

Съвети:
В действителност повечето цветя, подходящи за отглеждане на терасата или перваза на прозореца, не са особено взискателни. Важното е водата, с която се поливат, да бъде престояла, за да може варовикът да се утаи на дъното, и същевременно да е със стайна температура, защото, особено през лятото, поливането със студена вода е шок за растението. По правило цветята се поливат така, че водата да прониква директно в корените, т.е. не се излива директно в саксията, а в съда, в който е поставена. През отворите на дъното и растението засмуква толкова вода, колкото му е необходима. Растенията никога не трябва да се поливат, когато ги огряват слънчевите лъчи. Влагата се изпарява много бързо, а капчиците върху листата играят ролята на лупа, през която, преминавайки, слънчевите лъчи прогарят растението. Най-подходящото време за поливане е сутрин или вечер.


иглика

иглика

непета

акорус

иберис

кандилка

еризимум

паричка

теменуга

теменуга

петуния

катерлив грах

дребноцветен хелиотропиум


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.