Фестивалът на лалето

Автор: Мина Петрова
23.04.2012
10
 0
Фестивалът на лалетоМалко след настъпването на пролетта, от 7 до 29 април тази година, се провежда международният фестивал на лалето в Истанбул.

За малко хора е известна истинската родина на лалето. Оказва се, че не от земите на Холандия, а от източните части на Турция произлиза това прекрасно пролетно цвете. Европейската история на лалето започва през 1554 година, когато тогавашният германски посланик в Турция го открива при едно от пътуванията си из тази страна. Лалето постепенно се разпространило в много европейски страни и търговците от Венеция започнали да снабдяват европейските градини с все по-големи количества луковици от турските градини. Лалетата започнали да украсяват аристократичните паркове и дворовете на най-богатите. Никъде другаде увлечението по лалетата не достигнало такива Фестивалът на лалетомащаби, както в Холандия, където много скоро холандските спекуланти натрупали състояния, а градинарите създавали изумително нежни разцветки.

През последните години Турция започва активна програма по преоткриване магията на лалето и популяризирането на страната като истинската родина на цветето. Лалетата са били любим мотив на османските художници и занаятчии. Издължени лалета, чиито венчелистчета оформят остър връх, присъстват в класическите керамични сини плочки, а цветето, известно в Турция под името "ляле", е изобразено и на килимите. Лалето е основен мотив и при направата на различни сувенири и вдъхновение за много поети и писатели. "Ляле" е едно от популярните женски имена в Турция.

"Ако думата "лале" бъде изписана с арабски букви, тя много прилича на думаФестивалът на лалетота Аллах, затова казват, че лалето е някак божествено", казва Илбер Ортайлъ, директор на двореца Топкапъ в Истанбул, от който султаните ръководели империята, простираща се от Балканите до Египет. Лалето дори дава името си на сравнително спокоен и благоденстващ период от османската история при управлението на султан Ахмед Трети в началото на 18 в. ("Ляле деври" - Епохата на лалетата). Латинското название на лалето - tulipa, произхожда от турската дума tulbent, т.е. султанска чалма, заради приликата й с цветето. Лалетата произхождат от Източна Турция и степите на Централна Азия и са били култивирани от османците, които отнесли цветето в Истанбул, столицата на своята империя, за да украсяват с него дворците на султана и градините на елита.

Тази година, по повод седмия Фестивалът на лалетомеждународен фестивал на лалето, в Истанбул са засадени 11 милиона и 650 хиляди лалета от 104 различни сорта и изградени 7 големи градини от лалета. Работните екипи по озеленяването са превърнали целия Истанбул в красива пролетна градина, създавайки фигури от лалета като амулети, водопади, човешки фигури. Освен фестивала, посветен на лалето, се организира и фотоизложба на стоте най-красиви лалета на най-оживения площад в града, както и изложба с рисунки на лалета. Проектът "Лалето се завръща у дома" подема радикална революция в озеленяването и подобряването на външния вид на града.

Включи се в нашия пролетно-кулинарния конкурс и спечели едногодишен абонамент за сп. Меню.


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.