Без парабени

Автор: Моника Василева
11.08.2011
5
 0
Без парабениСигурно сте забелязали, че това словосъчетание се среща все по-често в рекламните надписи на козметични продукти. Какво всъщност са парабените, страшни ли са, можем ли да живеем без тях?

Най-общо казано, парабените са ефективни консерванти, участващи в много формули. Тези съединения и техните соли се използват предимно поради антибактериалното им действие, което предотвратява развитието на гъбички в продуктите. Могат да бъдат намерени в шампоани, овлажнители, гелове за бръснене, лубриканти, бронзанти, гримове, пасти за зъби. Използват се дори и като добавки към храни.

Тяхната ефективност, съчетана с ниската им цена, дългата история на употребата им, ниската ефективност на естествените им алтернативи може би обяснява защо парабените са толкова разпространени.

Ако искате да разберете дали в продуктите, които ползвате има парабени потърсете следните наименования: метилпарабен (methylparaben E218), етилпарабен (ethylparaben E214), пропилпарабен (propylparaben E216) и бутилпарабен (butylparaben). По-редки съединения на парабена са исобутилпарабен (isobutylparaben), исопропилпарабен (isopropylparaben), бензилпарабен (benzylparaben) и техните натриеви соли. Химическата структура на парабен се обозначава в горния десен ъгъл, където R означава алкилна група като метил, етил, пропил или бутил.

Всички парабени, използвани за комерсиални цели са синтетично добити, въпреки че някои са идентични с тези, намерени в природата. Разработването им от нефтопродукти дава нов тласък в ръста на производството и резултатът е дБез парабенинешната свръхалтивна търговия с козметика, парфюмерия и средства за лична хигиена. Това са вещества без цвят, мирис, аромат и вкус, които лесно се смесват с всяка консистенция, прекратяват напълно ензимната активност в продукта и той получава дълъг живот. Парабените са се превърнали в консервираща система на всяко средство, предназначено за красота и чистота.

Въпреки всичко това, ролята им става все по-оспорвана, тъй като в много ниски концентрации са открити при тумори от рак на гърдата. Най-вече заради това все повече организации отричат ежедневната им употреба.Съществува убеждението, че парабените в дезодоранти и други козметични продукти мигрират в тъканите на гърдата и допринесят за развитието на тумори. При изследване на учени от Великобритания, химикали на консерванти са открити в проби от тумори на гърдата. Техният анализ на 20 тумора на гърдата открива високи концентрации на ал-хидроксибензоена киселина (парабени) в 18 проби. Известна е способността на парабените да имитират хормона естроген, който също играе роля в развитието на рак на гърдата.
Има учени, според които подобна теза не е обоснована и няма доказана причинно-следствена връзка с рака, доколкото не съществува научно доказателство в подкрепа на всяка връзка с каквато и да било форма на рак.

Според други изследвания се смята, че стабилните, неразградими молекули на парабените продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после – в кръвообращението, и накрая – в органите на човека, като ограничават нормалната ензимна активностБез парабени на тялото.
През 2009 г. пък американската Асоциация за храните и лекарствата (FDA) излезе със становище, че „няма причина потребителите да се тревожат от употребата на козметика, съдържаща парабени“. Агенцията също така твърди, че те са напълно безвредни и в храната.
Така или иначе, хубаво е да сме с изострени сетива, когато решаваме каква козметика да купим за себе си и своите деца. Най-добре би било да използваме само натурална козметика с природни консерванти. Тази задача обаче често е свързана с много средства или пък няма ясни гаранции за това, което купуваме, независимо от рекламните обещания. Затова е задължително поне да четем внимателно количеството, в което парабените се съдържат в определен продукт и да се откажем от него, ако преценим, че съмнителните Е-та са твърде много. Същото категорично важи и за етикет, на който е отбелязана R-фраза (от R-phrases, или предупредителни текстове за опасност).

Добрата новина е, че съвременната козметология продължава да търси решение на проблема с парабените. Най-често като техен заместител се употребяват риган, розмарин, семена от грейпфрут, мащерка, екстракт от лавандулово масло. Непрекъснато се правят опити за други формули и комбинации, които да имат свойството на естествен консервант. Затова, преди да изберете даден продукт, поговорете с продавач консултанта. Ако той има нужната професионална компетентност, а вие сте достатъчно добре информирани за заплахите и възможностите, може би ще намерите добро решение и ще направите здравословен и ефикасен избор.


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.