Kоя е Джулия Чайлд?

Автор: Работещо момиче
05.09.2013
5
 0
Kоя е Джулия Чайлд?Неотдавна хората, изкушени от кулинарните магии във всичките им разновидности отбелязаха 100 години от рождението на една интересна личност. Коя е Джулия Чайлд и какви са хората, които биха се равълнували от нейната мисия? Предлагаме ви отговори на тези въпроси, които дава в свой материал по темата vesti.bg.

Още от първата си поява в телевизионното предаване French Chef по телевизия Пи Би Ес (PBS) през 1963 г., Джулия Чайлд се превръща в ключова фигура за "пробуждането" на американците към удоволствието от добрата храна. Тя става известна с ръста си (1.83 м), специфичния си глас, невероятната си прямота и неуморното си чувство за хумор.

Родена под името Джулия Макуилямс, най-известната американска готвачка израства в предградие на Лос Анджелис и учи в пансион до Сан Франциско. След като завършва колежа "Смит", по време на Втората световна война работи като чиновник в Службата за сKоя е Джулия Чайлд?тратегическо разузнаване (OSS), предшественика на ЦРУ, в Бирма. Там среща Пол Чайлд, за когото се омъжва.

След сватбата семейството се премества в Париж, където той работи в посолството на САЩ до 1954 г. За да не скучае, Джулия Чайлд се заема сериозно да разучи френската кухня, като записва курсове в известната кулинарна школа Cordon Bleu. Там се сприятелява със Симон Бек и Люизет Бертол. По-късно трите отварят свое кулинарно училище, подготвят за печат и книгата "Изкуството на френската кухня". Първият том излиза през 1961 г.

След завръщането на Джулия и Пол Чайлд в САЩ, при едно нейно интервю за местна телевизия в Бостън, зрителите и журналистите са толкова впечатлени, че я канят да води поредица кулинарни предавания.

След 200 предавания за класическата френска кухня, Джулия Чайлд започва нова телевизионна серия, посветена на съвременната кухня, с което значително разширява теKоя е Джулия Чайлд?рена на кулинарното изкуство.

Следват предавания, които прави съвместно с други известни кулинари, като "Мисис Чайлд и мосю Пепен, кулинарна класика за всеки ден". То е първото и последно кулинарно тв шоу в историята, отличено с наградата "Еми".

Едно от убежденията на Джулия Чайлд е, че приготвянето на храната е ритуал, който заздравява семейството. Тя учи семейните двойки да укрепват любовта и секса, като готвят заедно.
Ненадминатата кулинарка и любимка на цяла Америка умира през 2004 г., два дни преди да навърши 92 години.

"Една от най-ужасните болести на съвременния свят е страхът от храната" - казва Чайлд. И също: "Умереност, малки порции и голямо разнообразие от храни - това е моята философия за храненето".

"Храненето и готвенето трябва да бъдат забавление!"- казва Чайлд и й се доверяват милиони хора по света, за които храната е истиски божи дар, уникален начин за общуKоя е Джулия Чайлд?ване и усещане на сладостта от живота.

За популяризирането на живота и мисията на Джулия Чайлд немалка роля изигра филма "Джули и Джулия" на сценаристката и режисьорка Нора Ефрон (2009 г., в ролята на Джулия Чайлд - Мерил Стрийп). Това са реалните истории на самата Джулия Чайлд и на служителката в офис Джули Пауъл (Ейми Адамс), която се захваща за една цяла година да приготви 524 рецепти за 365 дни от книгата на Джулия Чайлд за френската кухня.
Младата Джули записва своите опити и премеждия във виртуален блог, с който става известна сред кулинарните фенове...

На български език през 2012 г. беше издадена книгата "Кулинарната мъдрост на Джулия. Основни техники и рецепти от един живот, преминал в готвене".


Източник: http://www.vesti.bg


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.