Официалният дрескод

Автор: Мария Арнаудова
01.11.2010
18
 2
Официалният дрескодНачинът, по който се обличаме е вид невербална комуникация и има за цел да ни представи пред хора, колеги и приятели. За разлика от сводобата при избора на ежедневно облекло, има случаи и събития, за които са установени определени правила относно дрехите, с които ще бъдем облечени. Това обикновено са специални мероприятия и тържества, изискващи официален тоалет, отговарящ на определени критерии.

White tie – дрескод, отнасящ се до най-тържественото и официално събитие за избрано общество. Мъжете задължително са облечени с фрак, бяла жилетка и бяла, копринена папионка. Дамите трябва да се появят в дълги вечерни рокли, с голи рамене (допускат се и рокли с шлейф), задължително с ръкавици, като правило, дълги до лакътя, с истински скъпоценни бижута и скъпи кожени наметки.

"Black Tie", "Tuxedo", "Formal" - това означава официално вечерно облекло, т.е. - дамите във вечерно облекло, мъжете - в смокинги.
Смокинг – tuxedo – това е традиционно черно, силно отворено на гърдите сако с дълги, от черна коприна ревери. Той се носи с папионОфициалният дрескодка в черен цвят и съответен пояс. Панталоните към смокинга се отличават с един важен детайл - лампазите трябва да са от същия плат, с който са облечени реверите на смокинга, макар че мъжката мода също става все по-демократична и много често просто не се правят лампази. Към смокинга се носят черни обувки с връзки, но в никакъв случай те не трябва да са лачени (лачените са задължителни само с фрак). В съответствие с дрес-код "Formal" мъжете обличат класически костюм (желателно е да е черен), с бяла риза и вратовръзка с неярки тонове. В тези случаи дамите трябва да бъдат в във вечерни рокли с дължина под коляното. Дълги рокли се слагат на много официални случаи или на благотворителен бал, където се очаква, че ще се танцува, не е задължително бижутата да са истински, но в никакъв случай те не трябва да изглеждат евтини. Ако събитието, на което сте поканени не е официално и започва през деня, провежда се на открито (сватба, юбилей, национален празник), дамите могат да се появят и в рокля за коктейли.

Black Tie Optional, Semi-formal, Сocktail> - така се обозначава най-неофициалния от официалните видове облекло обикновено за фирмени банкети, семейни тържества с голям брой гости или вечеря в ресторант. Мъжете могат да облекат към смокинга жилетка, вместо пояс, и да си позволят папионка с друг цвят: бяла с черно или червено. Цветната жилетка също е допустима (тогава и папионката трябва да бъде също цветна). Но най-често и в тези случаи мъжете се появяват в обикновен класически костюм. За вечерно мероприятие идеално подхожда тъмносин костюм с едва забележимо райе. Вратовръзката може да бъде ярка и модна. Като правило "Semi-formal" предполага бели ризи и вратовръзки, но на неофициално парти може да се облече и спортно сако. В този случай панталоните трябва да бъдат в друг цвят, като правило - черни. Дамите са облечени в рокля за коктейли от скъпа материя - дантела, коприна, кадифе, атлас, която не е с богата украса като на вечерната рокля. Носят се малка чанта и обувки в същия цвят, фигуралните чорапи са забранени.

Изпочник : http://margaritta.dir.bg


white tie

white tie

white tie

black tie

black tie

black tie

cocktail

cocktail

cocktail


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.