Ефектът Пигмалион

Автор: Ивелина Николова
21.09.2010
8
 0
Ефектът ПигмалионВярата, която другите имат в нас може да ни окрили, за да постигнем най - трудните си цели.

Тази идея е в основата на така нареченият ефект Пигмалион, който психологията определя като начало на действие, започващо от чуждите очаквания. "Пророчествата" се сбъдват, когато съществува едно силно желание, което да ги подбужда, казва EL PAIS.

По какъв начин може да се промени поведението ни поради вярата, която имат останалите в нас? Положителните очаквания, които имат спрямо нас обкръжението, приятелите, могат ли да ни заведат по-далеч от очакваното? Или обратното, колко пъти не сме се осмелили да опитаме или сме се провалили, движени от страха от провал, който останалите са ни внушили, заради липсата на доверие от тяхна страна или "поканите" им за примирение?

Името на този психологически феномен произлиза от легендата за Пигмалион, древен кипърски цар и сръчен скулптор. Mитът разказва, че Пигмалион бил пламенно отдаден скулптор, който живеел на о-в Крит. Един път, вдъхновен от красивата Галатея, Пигмалион моделирал статуя от слонова кост, която била толкова красива, че се влюбил безумно в нея. Той помолил боговете да вдъхнат живот на Ефектът Пигмалионскулптурата и да може да я обича като истинска жена. Афродита се смилила над твореца и решила да съживи статуята, като я превърнала в негова истинска любима и спътничка в живота.

Един цялостно показателен пример за ефекта Пигмалион е завещан от Джордж Бърнард Шоу, който през 1913 написал, вдъхновен от мита, романът „Пигмалион” (филмиран през 1964 г. - “My fair lady”). В сценария нарцистичният професор Хигинс (Рекс Харисън) успява да превърне невежо и невъзпитано момиче в прекрасна дама, моделирана по неговия етически и естетически идеал. След което Хигинс се влюбва в своето „творение” Елиза Дулитъл (Одри Хепбърн).

Както в легендата, ефектът Пигмалион е процесът, чрез който вярванията и очакванията на един човек, във връзка с друг индивид, засягат по такъв начин поведението на втория, че той ги оправдава.

В сферата на психологията, икономиката, медицината и социологията, различни учени са извършили изключително интересни пручвания за въпросното явление. Един от най – познатите случаи е този, който направили през 1968 г. Роберт Розентал и Л. Якобсон, под името “Пигмалион” в класна стая. Изследването се състояло в това да се информиЕфектът Пигмалионра група преподаватели за това, че е бил направен тест за интелектуалните способности между бъдещите им ученици. След това им били съобщени учениците с най–високи резултати. Също така им казали, че това ще бъдат най-отдадените на учението в курса. И така станало. Осем месеца след това се потвърдило, че желанието за учене, ефективността, отдаването на тези деца било много по–добро от това на останалите. Дотук нищо изненадващо. Интересното в случая е, че всъщност, никога не се е реализирал такъв тест в началото на курса. И същите брилянтни ученици били деца, избрани наслуки, без изобщо да се имат предвид способностите им. Какво се случва? Как така е възможно обикновени ученици да станат най–добрите? Много просто. От изследването на Якобсон и Розентал се доказва, че учителите са си създали такава висока представа за учениците, че са действали в полза на изпълняването й. По някакъв начин, учителите превърнали възприемането на всеки ученик в индивидуална дидактика, която доказала твърденията.

Друг показателен експеримент се провел във фирма за технологични продукти. Отговарящите за персонала повикали човек от услугите за чистене, от последнотоЕфектът Пигмалион стъпало на организационната йерархия, без завършено средно образование, на когото казали, че между всички хиляди служители, е най–добре подготвен да заеме един висок и отговорен пост за срок от две години. Етичните доводи за тази постъпка могат да кажат много, но случаят е, че този човек не само успял да изпълни функциите на обещания му висок пост за по–малко време от предвиденото, а и години след това продължил да просперира в организацията. „Предсказанието” се изпълнило отново с изключителен успех, по–далеч включително от това, което създателите на проекта си представяли.

Казано най-обобщено, предвижданията за едно събитие благоприятстват за неговото изпълнение. И това може да се сучи във всякаква среда - в сферата на научните или социални проучвания, икономиката, а според мнозина включително по отношение на собственото си здраве.

И независимо дали и колко някой може да оспорва подобни изводи, то какво пречи да експериментираме в собствения си живот – нека вярваме повече в собствените си деца, приятели и близки, в себе си. Това, което можем да получим в замяна са радост, удовлетворение и гордост.


Източник: www.exooo.com


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.