Ябълки за здраве и не само

Автор: Работещо момиче
25.10.2013
3
 0
Ябълки за здраве и не самоАко направим едно допитване за най-полезния плод на земята, ябълката със сигурност ще е в челните позиции. Знаем много за нея, но дали сега, в навечерието на есенно – зимните студове, да не припомним нейните огромни ползи за здравето, а и не само.

Нека започнем с факта, че това е плодът на изкушението и познанието – именно с него Ева съблазнила Адам и човешкият род прогледнал за първи път по нов начин.

В митологията на редица народи ябълката е добре познат символ на любовта, брака, младостта, плодородието, дълголетието и безсмъртието.

Тя била известна още на доисторическия човек. Останки от ябълкови плодове са намерени при разкопки на наколни жилища, съществували преди около 5000 години. За нейна родина се смята районът в северозападните Хималаи. Култивирането на ябълката води началото си от Мала Азия, след което пътят й води до Кавказ, Египет и Палестина.

Преди повече от 600 г. пр.Хр. ябълковата култура е била отглеждана в древна Гърция, откъдето е била пренесена в Рим и оттам в цяла Европа. За тази култура се споменава в древните писмени паметници на Китай, Персия, ИндЯбълки за здраве и не самоия и Рим. Въпреки че е била известна от древността, голямо стопанско значение ябълката придобива през XX век, когато са били оценени хранителните и лечебните й качества.

Днес със сигурност се знае, че редовната консумация на ябълки може да окаже голямо положително влияние върху здравето на човека. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години. Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от определени типове рак, астма, инфаркт, заболявания на сърцето. "Една ябълка дневно прогонва лекаря от вкъщи" – гласи една английска поговорка, а французите казват "Изяждай по една ябълка сутрин за здраве и вечер–за красота".

В състава на ябълките най-важна е групата на разтворимите вещества, а от тях на захарите. Съдържат пектин, ябълчена и лимонена киселина и са богати на минерални вещества, както и на ценните за организма витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.
Ябълката се нарежда между най-добрите плодови храни за човека. Това се дължи на разнообразния й химически състав: съдържание на сухо вещество – 8,0-13,0%; захари; органични киселини – 0,11-0,49%; минерали,Ябълки за здраве и не само витамини, ензими, баластни вещества, главно под формата на пектин и целулоза. Съдържанието на витамин С варира от 4 до 80 mg. Затова, освен като пълноценна храна, плодовете имат и ценни лечебни и диетични свойства.

Вкусът на ябълките до голяма степен зависи от количеството и съотношението на съдържащите се в тях захари, органични киселини и дъбилни вещества. Ароматът им се дължи на етеричните масла.

Количеството на целулозата в ябълките е по-голямо, отколкото в другите плодове и варира от 0,8 до 1,2%. Целулозата е съсредоточена в кожицата и в семенната част на плода. Пектинът (0,08 – 1,77%) прави ябълковите плодове здрави и им придава много добри желиращи свойства, поради което те имат голямо значение за преработвателната промишленост.

Ябълките са прекрасен източник на растителни вещества - т.нар. флавоноиди. Особено ценен е кверцетинът, който понижава риска от рак на белите дробове с 46%
Друг флавоноид, с който могат да се похвалят ябълките, е катехин, а изследванията потвърждават, че хора, при които съдържанието на катехин в кръвта е по-високо, по-рядко страдат от инфаркт. ВЯбълки за здраве и не само тях се съдържа и огромно количество калий, който помага за регулиране на нивото на течности в организма. Приемането на достатъчно калий може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония.

Ябълковите съставки подпомагат изхвърлянето на съединения, образувани при процеси на гниене в червата. Много полезни са в случаите на хронични отравяния с уран, олово, живак, кадмий, манган и пр. Причината е, че се свързват със солите на тежките метали и образуват комплексни съединения, които не могат да преминат в организма през червата и се изхвърлят навън.

И още:
В една ябълка има средно 80 калории.
Ябълката не съдържа мазнини, натрий и холестерин.
За приготвянето на 3 литра ябълков сок са необходими 36 ябълки.
За профилактика на простудните заболявания се препоръчва да похапвате несладки ябълки, които освен това избелват зъбния емайл.
Ако искате да откажете цигарите, направете тридневна ябълкова диета. Освен ябълките можете да си позволите черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.


Източник: www.bb-team.org


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.