Черноморски забележителности – I-ва част

Автор: Работещо момиче
11.07.2012
5
 0
Черноморски забележителности – I-ва частВаканцията по българското черноморие може да бъде страхотно преживяване с много слънце, море, музика и танци. Съчетана с разходка и посещение на черноморските забележителности, тя се превръща в пълноценно и прекрасно приключение. Представяме ви ги в три поредни части.


Аладжа манастир

Местоположение: Скалният Аладжа манастир се намира само на няколко километра южно от курорта Златни пясъци и на 16 км от морската столица – Варна.

Името на Аладжа манастир идва от турската дума за пъстър, заради ярките цветове на стенописите, датиращи още от ранното Средновековие.
Усещането от посещението на издълбания в отвесните скали високо над земята манастир е незабравимо. Аладжа манастир е обявен за паметник на културата, на двора има и малък музей. На няколкостотин метра е разположен и подобен манастирски комплекс, наречен Катакомбите. Той има подобни архитектура и история, но запазените му останки са далеч по-малко.

Транспорт: До Аладжа манастир се стига лесно с кола или автобус от град Варна и курорта Златни Пясъци, като разстояЧерноморски забележителности – I-ва частнието от спирката е около 1 км.


Алепу

Местоположение: Блатото Алепу е разположено в южната част на Българското черноморие, на около 6.5 км южно от град Созопол и на около 1 км южно от курорта Дюни.

Името Алепу идва от гръцки и буквално означава "Лисиче блато". През 1986 г. блатото е обявено за защитена местност, част от природен резерват Ропотамо. Понастоящем района на Алепу е популярно място за природолюбители и за наблюдатели на редки птици.

Транспорт: До резерват Алепу се стига лесно с кола - разположен е непосредствено до крайбрежния път свързващ курорта Дюни с град Приморско.


Беглик Таш

Местоположение: Беглик Таш представлява природен феномен от големи мегалити, които в древността са били издълбани от тракийско племе и са използвани за езически обреди. Намира се в близост до черноморския курорт Приморско.

Понастоящем Беглик Таш представлява открит музей. През лятото туристите могат срещу малка такса да ползват гид, който да им разкаже за церемониите, които са се извършвали там.
ИнтересеЧерноморски забележителности – I-ва частн акцент е лабиринтът от камъни. На един от тях в края на композицията може да се види и тракийски слънчев часовник.

Транспорт: До Беглик Таш може да се стигне с кола по пътя от Приморско по пътя за резиденция Перла. Преди достигане резиденцията, трабва да се завие вляво по асфалтов път, който влиза в природния резерват Ропотамо. След 3-4 км има импровизиран паркинг и табела, от които остават още 500 метра по черен път.


Ботаническа градина Балчик

Местоположение: Ботаническата градина лежи в сърцето на морския град и курорт Балчик, който от своя страна е разположен в красив залив на 31 км северно от град Варна.

Впечатлена от естествената красота на района около град Балчик, румънската кралица Мария построила лятна резиденция и ботаническа градина именно там. Освен високо извисяващия се дворец и заобикалящата го градина, комплексът включва също параклис и красив каменен престол под старо дърво, където Кралица Мария обичала да гледа залеза на слънцето.
Понастоящем в Ботаническата градина има над 3000 редки и екзотични раЧерноморски забележителности – I-ва частстения, включително над 200 дървесни вида, приказни цветя и уникална колекция от около 250 вида кактуси.

Транспорт: Има регулярни автобусни линии между Балчик и близките градове Добрич и Варна и курорта Албена. Освен автобусите, има много маршрутни и обикновени таксита, както и воден транспорт от Балчик до Варна и Албена.


Дуранкулашко езеро

Местоположение: Дуранкулашкото езеро е най-северната забележителност на Българското черноморие. Намира се на 82 км северно от град Варна, а разстоянието до село Дуранкулак и границата с Румъния е около 6 км.

Дуранкулашкото езеро е известно с наличието на различни блатни птици, включително такива, които присъстват в Червената книга за защитени видове. За съжаление, красивата фауна прави езерото атрактивно място и за ловци, въпреки че ловът там е забранен. На големия остров вътре в блатото са открити останките на най-голямото енеолитно селище в Европа.

Транспорт: До Дуранкулашкото езеро може да се стигне с кола. Също така може да се вземе автобус до село Дуранкулак и от тамЧерноморски забележителности – I-ва част да се ходи половин час пеш до езерото.


Нос Емине

Местоположение: Централният нос на Стара Планина на име Емине е разположен на няколко километра южно от морския курорт Обзор.

Емине и Калиакра са двата най-впечатляващи носове на Българското черноморие. Нос Емине свършва с дълга 60 метра стръмна скала, която се гмурка в морето. Скалата и извисеният над нея морски фар привличат с красотата си много любопитни пътници всяка година.

На около 2 км от носа се намира малко село на име Емона. Името на селото идва от древното име на Стара Планина - Емон. Селото е известно като родно място на Тракийския цар Рез. Той е участвал в тракийската война, където е убит от Одисей и Диомед според Омировото произведение Илиада. През Средновековието на носа е имало почти непревземаема крепост, също наречена Емона.

Транспорт: Село Емона е встрани от главния път, свързващ Бургас и Варна, поради което автобусният превоз е на сравнително голям интервал. До носа може да стигне с кола или пеш от селото.Източник: www.namore.euАладжа манастир

Алепу

Беглик Таш

Ботаническа градина Балчик

Ботаническа градина Балчик

Дуранкулашко езеро

Нос Емине

Нос Емине

Нос Емине


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.