Храни срещу грип

Автор: Работещо момиче
07.11.2012
4
 0
Храни срещу грипСезонът на грипните заболявания е на вратата ни. Затова нека още веднъж припомним кои са храните, които могат да ни помогнат в борбата с грипа.

Ядки
Ядките подобряват работата на белите кръвни телца, богати са на витамини, минерали и микроелементи. Добре е да се хапват по около една шепа (около 40 гр.) различни видове ядки на ден. Може да ги добавите и към зърнената си закуска сутрин, за да е още по-вкусна и полезна.
Особено подходящи са бадемите. В тяхната обвивка се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система и предотвратяват разпространението на вирусите в органХрани срещу грипизма. Те са богати и на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Фъстъците пък съдържат фолиева киселина, която е много важна за здравето. Редовният прием на орехи, които са богати на йод, има роля на чудесно профилактично средство.

Подправки
Консумацията на подправки също има стимулиращ ефект за имунитета. Сред най-важните са канела, карамфил, анасон, босилек и мента, които са богати на антиоксиданти. Магданозът също е много полезна храна за предпазване от простуди и грип.

Храни с голямо съдържание на витамин С
Особено богати на витамин С са лимоните, борХрани срещу гриповинките, червените чушки и кивито. Всички цитруси също попадат в тази група.

Мед
Той е популярно средство за лечение на редица заболявания. Има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 10 гр. (1-2 супени лъжици) на ден.

Млечни продукти
Млечните продукти са богати на белтъчини и са източник на витамин D, който засилва имунната система и предотвратява настинките и грипа.

Червено вино
По една-две чашки червено вино на ден също ще ни помогнат да преборим зимните болести. Може дХрани срещу грипа се консумира и греяно с подправки. Червеното вино неутрализира свободните радикали и действа благотворно на целия организъм. Това се дължи основно на полифенолите в него, които имат антивъзпалителен и очистващ ефект за тялото.

Месо
Не се лишавайте и от месо, което е богато на животински белтъчини, особено важни през зимата, похапвайте и гъби, които също съдържат много полезни вещества за организма като например цинк.


*Използвана е информация, осигурена специално за Чипи ядки от проф. Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив

Източник: http://www.hrani.bg
Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.