Традициите в българската сватба

21.11.2014
1
 0
Традициите в българската сватбаВ миналото всеки български празник е бил съпроводен с богата обредност. Част от обичаите са се запазили и в наши дни. Характерни и натоварени с дълбоко значение са и ритуалите, съпровождащи българската сватба. Кои от тях са все още живи и защо младите българи продължават да тачат традициите и обичаите на своите предци?

Автентичните сватбени ритуали са претърпели не малко изменения с течение на времето, но тяхното тълкуване, било за здраве и дълъг семеен живот, за плодородие и разбирателство, продължава да бъде част от съвременното сватбено тържество.

Вземането на булката е важен момент от сватбата, то е съпроводено от ритуалите по откупване и „насилствено“ й вземане от родния дом. Вратата на дома е здраво залостена, а пред нея стоят роднините на булката, които не пускат роднините на младоженеца, докато не платят за невестата. А при нейното извеждане се полива вода като пожелание за щастие и благополучие в живота на младото семейство.

Една от най-старите български традиции е захранването. Честта да изпълни този ритуал се пада на свекървата. Тя посреща младите с питка, сол и мед. Първият залък от питката задължително се дава на булката. Той трябва да е солен и да символизира лекотата, с която тя ще преодолява трудностите, които ще й предложи семейният живот. След това солен залък се дава и на младоженеца. Вторият залък е сладък – символ на сладките мигове в бъдещия съвместен живот на младоженците.
Разчупването на питката също е ритуал, чиито корени се крият в традициите на старите български сватби. В наши дни разчупването на питката се прави от двамата младоженци, обърнати с гръб едни към други. Кумата държи над главите им питка, която двамата трябва да разчупят.

Разбира се, танците и песните също са неизменна част от свабата, от началото до края й. Народните хора започват да се вият от тръгването на сватбарите от дома на младоженеца, продължават при вземането на булката и с пълна сила се разгръщат по време на сватбеното тържество. Освен традиционните хора, сватбеният обичай е обвързан и със специфични, характерни за повода фолклорни танци и песни. Много от съвременните младоженци, държащи на българския фоклор, посещават преди сватбата курсове за народни танци, за да научат тънкостите на едни от най-познаните и популярни хора. И нерядко този по-близък досег с българските танци превръща двойките в запалени любители танцьори. Неслучайно в последните години заниманията с български хора преживяват истински бум. Хиляди българи в страната и чужбина потропват в родните фолклорни ритми като дори се състезават, за да докажат уменията и таланта си.
Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.