ТОП 7 на етно танците по света

27.11.2014
1
 0
ТОП 7 на етно танците по светаЖивеем в свят, в който бариери и граници се преминават все по-лесно. Може би затова в последните години етно вълната ни залива във всички направления. Етно музика, етно бижута, етно мода – етническата специфика наистина е споделяна и харесвана от все повече хора, защото носи повече разнообразие, разкрива нови светове и дава възможност за повече изява.
Етно танците не правят изключение. Нещо повече. Обединяващи в себе си сексапила на движещото се тяло, емоцията на ритъма и музиката, красотата на костюмите, те наистина са една от големите атракции в модерния свят.

А има няколко танца, които наистина оставят без дъх хората от всички краища на света. Вижте кои са те и на какво се дължи невероятното им въздействие.

Фламенко
Фламенкото е една омагьосваща смесица от различни музикални култури. Неразривно свързан с развитието на испанската цивилизация, фламенко танцът носи нюанси от гръцката, римската, а по-късно и от индийската,еврейската и мавърската култура.
Началото на танца фламенко често започва с неподвижния танцьор, т.нар bailaor(a), който в първите моменти само попива звуците на китарата, пляскайки с ръце и пеейки, докато не бъде обзет от артистично вдъхновение. Тогава той/тя започва страстно танца под ритъма на песента, демонстрирайки експлозия на емоции, изписана върху лицето по време на изпълнението. Грациозното движение на ръцете и ритмичните акценти на стъпките са в сложна симбиоза, която е истинско предизвикателство за всеки танцуващ. Най-атрактивни и привлекателни са фламенко дуетите от мъж и жена, където страстта и сексуалното напрежение изпепеляват и танцуващи, и зрители.Салса
Салса музиката е резултат от смесване на карибски, африкански и латиноамерикански ритми. Появява се в САЩ през 60-те години на 20 век, по това време е имало голяма емигрантска вълна към Ню Йорк от кубинци, пуерториканци и карибианци, бягащи от тежкия режим в техните страни. Мечтаейки за своите ритми, те продължили да правят афро-карибска музика, нагаждайки я към начина на живот в големия град. Така се смесили звуците от Куба - Son Montuno, Guaguanco, Mambo, Cha Cha, пуерториканските - Plena, Aguilnaldos и Bomba и северноамериканския джаз. Неподправената салса е много спонтанна и сложна музика, а танцът е жив и сексапилен. Той може да бъде доста бавен или наистина бърз, като ритъмът може да се променя по време на песента. Съществуват различни стилове, но онова, което прави салсата неповторима, е съчетанието между нейния завладяващ ритъм и характера на танца – прелъстителен, съблазнителен, страстен.
В буквален превод салса означава сос, като една истинска смесица от много стилове, звуци и инструменти.
Индийски танци
Индийският танц е свързан с магията на източните песнопения и мантри. Той е мистичен и женствен, идващ от древността, пречупен през съвременната реалност, с необикновените си движения, индийският танц ще ви пренесе във вълшебно безвремие. Чрез танца индийците разказват митове и легенди от епосите си, които са предимно за възхвала на Бога.
Тези танци били изпълнявани в храмовете с цел духовно освобождение, в дворците като форма на изкуство и пред широката публика с образователна цел. Те се състоят не само от танцови движения, но от мимически театър и т. нар. мудри – език на жестовете с ръце, чрез който се разказват истории. Класическият индийски танцов стил КАТАК произхожда от Северна Индия (щат Утар Прадеш). Характеризира се с бързи движения с крака, въртене и използване на изражения, създавайки едно от най-динамичните театрални изкуства в света. Първоначално възниква като религиозна танцова форма. Името „Катак“ произлиза от санскритския корен „ката“, който означава митологична история, притча, разказвана в индуистките храмове от танцьори в състояние на екстаз. Катакарите са разказвачи-номади, които използвали комбинацията от музика, танц и актьорска игра, за да разпространяват религиозните притчи от индийските епоси Махабхарата и Рамаяна. Изначалният вид на танца еволюира чрез добавянето на мимики и жестове към вербалната история.
Ориенталски танци
Ориенталският танц е един от най-древните в света, като за негова родина се приема Средния Изток и Северна Aфрика. В началото танцът се е изпълнявал като част от различни ритуали и за забавление. В ориенталският танц се различават традиционни и модерни стилове, като някои от тях включват използването на аксесоари – воал, бастунче/стик, крила, ветрила, мелая и други. Raqs sharqi се приближава към западните разбирания за арабски танц и се използва за различни шоу-програми, докато Raqs baladi е фолклорен стил, изпълняван от мъже и жени по време на различни празненства и изразява емоциите на изпълнителя чрез импровизация върху музиката. Понятието Belly dance навлиза при разпространяването на ориенталските танци в Европа и Северна Америка.
Движенията в ориенталските танци са много естествени за женското тяло. Вълнообразните и плавни фигури, които се описват с таза, торса или ръцете придават гъвкавост и мекота и подчертават красивите извивки на женската фигура.
Келтски/Ирландски танци
Ирландските танци са фолклорен стил, съдържащ в себе си хилядолетни традиции и модерни класически техники. Харакни за ирландските танци са две направления Light dance и Hard dance. Първото е свързано с най-различни техники и комбинации от скокове и стъпки. Във второто стилът на танцуване се изменя, става по-агресивен, танцьорите играят със специални обувки, наречени “jig shoes”. Изучават се четири основни групи танци – традиционните Reel, Jig, груповите Ceili, както и тъй наречените Irish show dance, известни от спектакъла на Майкъл Флетли “Lord of the dance”.
Български народни танци
За гордост на българите, българските народни танци също имат своето място сред топ етно танците по света. И не защото сме пристрастни, а защото е доказана истина, фолклорните ни танци са уникални по своя характер. В равноделни и неравноделни ритми, с разнообразен характер, свързан с етнографското многообразие на страната, те наистина вземат ума на хората по света. За българските народни танци могат да се кажат всички хубави неща, характерни за танците като хоби – поддържат тонуса и добрата фигура, зареждат с енергия и желание за живот, създават здравословен житейски ритъм. Но има и още нещо, изключително важно. Заради своя уникален характер в последните години печелят все повече привърженици. Хора от цял свят, независимо на каква възраст, с каква професия и от какъв пол са, танцуват в любителски клубове, усъвършенствайки непрекъснато своите уменията. Все по-често подобни любителски клубове имат амбицията да доказват уменията на своите членове, провокирайки ги постоянно да се развиват. Интересна информация за подобна инициатива може да намерите тук.Кизомба
Една нова танцова мания придобива все по-голяма популярност. Става дума за така наречената кизомба или анголско танго.

Кизомба е един от най-обичаните танцувални и музикални жанрове, създадени в Ангола. Музиката е комбинация от лиричен зук (идващ от Португалия), смесен с африкански ритми.

Анголското танго възниква в края на 80-те и началото на 90-те години и е комбинация от семба, (предшественик на самба) и зук - стил музика. Води началото си от френските колонии на Карибите и е още един танц от социалните танцови стилове, идващи от тези острови, заедно със салса, меренге, бачата, ча-ча.
Танцът се изпълнява по двойки с бавни и леки движения, пресъздава романтичната емоция, в която музиката ни въвлича чрез нежното си звучене, като отчетливо се виждат и елементи от танго. Бачата денс феновете могат да открият голяма прилика между кизомба и бачата.

Партньорите в анголското танго танцуват прилепени един към друг, все едно са едно цяло, а дамата е склонила нежно глава на рамото на мъжа. Иска се голяма степен на гъвкавост в коленете, тъй като твърде често от танцьорите се иска да подскачат леко и да правят пружиниращи движения с крака.

Страните, в които кизомба е сред най-популярните танци са Гвинея-Бисау, Кабо Верде, Португалия, Ангола, Мозамбик, Екваториална Гвинея, Сао Томе и Принсипи, Източен Тимор, Бразилия. Но стилът с голяма скорост си пробива път и в европейските танцови зали, включително и в България. В последните две години е истински модно да можеш да се впуснеш в ритъма на кизомба.Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.