Санторини

Автор: Ана Николова
04.07.2013
4
 0
СанториниОстров Санторини – място, което задължително трябва да бъде посетено.

В далечното минало Санторини е бил един остров, но след вулканично изригване се е разделил на няколко части и се е образувала прочутата Калдера – залива със стръмните брегове. Днес Санторини се състои от основен остров, наречен Санторини или Тира, Тирасия– по-малък остров с едно населено място, стария вулкан – Палеа Камени, Неа Камени – новия вулкан и една скала от бяла вулканична пепел.

Първоначално формата на гръцкия Санторини е била почти кръг, но вулканът избухнал с такава сила, че централната част на острова хвръкнала във въздуха и на нейно място се появил кратер (или калдера), който се запълнил с вода. Следи от експлозията са открити чак в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в кладерата, има активен вулканичен кратер. Историците смятат, че именно опустошителната експлозия на вулкана е причина за изчезването на критско-минойската цивилизация, еднаСанторини от възможните основи на мита за Атлантида.

Санторини е един от най-известните и обичани гръцки острови, разположен в най-южната част на Цикладската островна група в Егейско море. Днес Санторини е процъфтяващ туристически център, в който се преливат битовият и модерният стил. Впечатляващи са красивите бели къщички, наредени като гъбки по склоновете на острова и сините куполи на църквите, сливащи се със синьото море. Не по-малко очарователни са и дворовете и фасадите на къщите. Вятърни мелници, приказни къщички, романтични улички, водещи към лазурното море, това е обликът на едно от най-красивите селища на Санторини – градчето Иа. То е разположено върху ръбестия нос на калдерата и това гарантира невероятна гледка към безкрайната морска шир, където слънцето рисува своите емблематични залези.

Главният град в Санторини, Фира, е разположен в средата на острова, откъдето се разкрива гледка към вулкана. Встрани от градчетата равнините са покрити от лозови насаждения, от чиято реколта приготвят вино.Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.