По-малко мебели – повече място

Автор: Работещо момиче
16.09.2013
2
 0
По-малко мебели – повече мястоТази максима е неоспорима. Ако наистина сте почитател на живот в повече пространство, трябва добре да прецените колко и какви мебели са ви необходими.

Щом искате жилището ви да изглежда по-просторно изхвърлете всички излишни столчета, табуретки и всичко, което не използвате. Оставете само най-необходимото според помещението, за да се радвате на повече свободно място.

Основната мебел, която трябва да избягвате, ако апартаментът ви е малък, е така наречената ъглова гарнитура. Вместо това заложете на диван, съставен от части, които влизат една в друга. Разтегателният диван или модерните напоследък надуваеми матраци могат да приютят госта, който остава с преспиване.

За да съберете повече хора около масата, използвайте сгъваеми столове (може и сгъваеми маси). Най-добре е те да са от метал - за предпочитане алуминий, за да са здрави и същевременно леки. Много са подходящи и за стая, която изпълнява функцията на кабинет (ако някой работи вкъщи), са коридора и хола. Там изборът е голям - от механизма до материала, от който са изработени. Те оставят повече свободно място в стаята, отколкото секцията например, а и са значително по-евтини от нея. А и когато не са необходими, просто се прибират и осигуряват много повече простор в помещението.

Вграденото легло оползотворява свободното място във вертикална посока. То може да се прибира в специален шкаф или в ниша в стената. Когато не се използва, стаята ще е значително по-широка. Друга възможност да се спести място от леглото е, когато е на два етажа. То е на второто ниво, а под него са разположени чекмеджета, шкафове или дори бюро.

Добри многофункционални решения са диваните с шкаф отдолу, работна маса, която се превръща в маса за хранене, или пък библиотека, която става на диван.

Ако живеете в малък дом, заложете на едноцветните решения - когато има по-малко контрасти, окото преминава през стаята необезпокоявано и това създава впечатление за допълнително пространство. Усещане за повече място създава едноцветният светъл под - независимо дали е теракотен или застлан с килим.


Източник: http://www.mebelirane.bgКоментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.