Огнени фестивали в Япония

Автор: Работещо момиче
18.07.2013
3
 0
Огнени фестивали в Япония Странна вселена е Страната на изгряващото слънце. Доказателство за тази максима е и разказът на сайта http://www.idi.bg.

"Япония е страната на огнените фестивали. Оказва се, че огънят се радва на особена почит в модерната азиатска държава.

Фестивалът на горящите чадъри
Един от най-известните фестивали е фестивалът Касаяки Митсури в Канагава, известен още като Фестивалът на горящите чадъри. Като всеки празник и този си има история. Двама братя от фамилията Сого решават да отмъстят за смъртта на техния баща и предприемат атака, през нощта, срещу своите врагове. Такива актове на отмъщение са били твърде обичайни за японското общество преди забраната им през 1873 г., когато огнените факли изгаснали по време на похода, двамата братя запалили намиращите се на разположение книжни чадъри. Така започнали и празниците, възкресяващи тази история. Всяка година в края на юли жителите на Канагава Огнени фестивали в Япония се събират, за да запалят хиляди чадъри, да потанцуват, да премерят сили в различни състезания и да се завърнат за кратко в миналото на своята страна.

Фестивалът Асо
Не по-малко известен е фестивалът Асо. Наречен е така, защото се провежда всяка година в околностите на вулкана Асо на остров Кюшу. Едно от най-важните събития е през втората сряда на март, когато изсъхналите тревисти склонове на планината биват запалени (на японски no-yaki ), така че да изгреят в гигантски китайски йероглиф, който символизира огъня. Често огнените пламъци се простират на около 350 м, а грандиозният спектакъл продължава до късно през нощта. Друга част от тържествата е молитвата за богата реколта и здраве и честването на брака на боговете. Когато се появи обектът, който е символ на женското божество, събралите се хора запалват своите борови факли и ги размахват тържествено във въздуха. Този ден всяка година е Огнени фестивали в Япония различен, което се определя според Източния зодиак. Това е добре да се има предвид от туристите, желаещи да станат свидетели на мартенските огнени празници в Япония, когато планират датите за посещението си.

А тържествата не спират дотук. В края на март Нишихара става домакин на Фестивала на планинските богове, където отново можете да станете свидетели на no-yaki през нощта.

Фестивалът Курама-но- Химатсуру
Ако на 22 октомври сте в Киото, можете да вземете участие в шествието с горящи факли, което започва по обяд от центъра на града и продължава да храма в планината Курама. То е част от Фестивала Курама -но- Химатсуру. Върхът на планината изглежда така, сякаш е обхванат от гигантски пожар заради множеството факли около храма, които са с най-различни размери - от малки, които могат да се носят спокойно на ръка, до огромни, носени от няколко човека. Фестивалът води началото си от 8 век, Огнени фестивали в Япония когато императорът изпратил носачи с огнени факли от двореца до храма в планината, за да осветяват пътя на духовете на покойниците и на боговете при странстването им в земния свят. За местните жители това е време, когато могат да изложат на показ ценните вещи, притежание на семейството . Туристите могат да видят оръжия на самураи, колоритно изрисувани паравани и изящни керамични съдове. Шествието се води от малки момчета, облечени в кимона, носещи малки горящи факли, след тях следват тинейджъри, на групи от двама-трима с по-големи факли и едва накрая са по-възрастните момчета и мъжете с големи факли. Едва към 20.00 часа идват гигантските факли, които могат да стигнат до 6 метра и за носенето на една, от които често са необходими четири и при това доста силни мъже. Въздухът се изпълва с дим и огън, а ритъмът от барабаните допълнително нажежава обстановката.Източник: http://www.idi.bg


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.