Кулинарната магия на Петя Петкова

Автор: Нели Сотирова
22.03.2013
4
 0
Кулинарната магия на Петя ПетковаНеотдавна, по повод Деня на влюбените, ви представихме “69 изпитани афродизиака”. Нека ви признаем, че тази чудна книжка, макар и неголяма по обем, крие в себе си истински притегателна сила. Със своите рецепти, с прекрасната визия и находчивите цитати, придружаващи кулинарните предложения, тя е не само четиво. Стойността й се крие още във факта, че държейки я в ръце, откриваме в нея извор на вдъхновение и желание да творим красота в най-различни измерения.

Ето заради това решихме да ви срещнем по-отблизо с авторката - Петя Петкова-Щифлер. Зададохме й няколко въпроса, за да разберем що за човек стои зад интересната книга. Преди да прочетете какво отговори гурме магьосницата, специално за читателите на “Работещо момиче”, вижте нейната визитка.

Петя Петкова-Щифлер е известен кулинар, автор на „111 рецепти около света”, участник в предаването Lord of The Chefs. Книгата й „69 изпитани афродизиака” е пътешествие в света на любовните еликсири. Петя разкрива: „За да е една вечеря прекрасна, са необходими и много други фактори освен вкусната храна – уютна обстановка, хора с харизма и най-вече, всичко да е приготвено с любов. За съжаление с годините започваме да приемаме всичко за даденост, преставаме да се стараем и да поддържаме огъня във връзката. Но в ЛЮБОВТА, както и при всичко останало, доживотна гаранция няма. С тази книга искам да вдъхна в хората желание да се раздават Кулинарната магия на Петя Петковабезкористно – времето си, чувствата си, вдъхновението си за тези, които обичат ”.


Как се случи така, че се отдадодхте на кулинарията и имате ли друго професионално или любителско занимание, което й съперничи?
Кулинарията винаги е присъствала в живота ми, в детството съвсем неосмислено, с годините установих, че е нещо без което животът ми бил много скучен и сив. Готвенето е повече за мен, отколкото искам да си призная. Преди години притеснена направих равносметка, че животът няма да ми стигне да сготвя всичките неща, които искам.

Как се ражда една Ваша рецепта?
Чрез пътуванията, надничане в много тенджери, четенето на много писания по темата, кулинарни курсове... Уча се от опита на класическата кухня, черпя вдъхновение от ресторанти и най-вече от пресните продукти. Виждайки ги по щандовете, аз си представям ястието почти осезаемо. Оставям продуктите да ми говорят.
Готвя винаги, питайки се, дали е близко до българския вкус и ако съдя по отзивите на моите почитатели успявам да го постигна.

Казвате, че за Вас готвенето съществува в симбиоза с любов, ентусиазъм, вдъхновение. Случва ли Ви се, обаче, да трябва да приготвите храна без всичко това, по задължение и какво правите в такава ситуация?
В това отношение имам късмет, моето семейство не е капризно...хахаха, задоволява се само с най-доброто. Шегата настрана, ако нямам желание да готвя, Кулинарната магия на Петя Петковасемейството ми е щастливо със салата и сирена, яйчни специалитети или някакъв вид паста, все неща, които се приготвят много бързо и допринасят за наслада и настроение на масата.

Разкажете ни някоя любопитна история или случка, която доказва, че любовта минава през стомаха!
Мога да разкажа истории, които доказват обратното. Мои близки, които не обичат да готвят, рядко имат уют в дома си и мъжете им често се шегуват, меко казано, с това. Tрябва наистина много любов, за да са щастливи и с готова или суха храна. А за хората, които смятат, че честото посещение в ресторант е добър заместител на домашната кухня, мога да споделя нещо, което съм коментирала с много гурме приятели. Винаги храната там е малко по- калорична – с повечко масло, бульон, сметана...захар, с тези продукти се постига много вкус с малко старание. Талант е да се сготви нещо вкусно, съвсем простичко, с малко продукти, но на такова ядене, както казват бабите ни “трябва да се бае.” Защо всички харесваме кухнята на баба и мама? Защото е истинска!
Още Хипократ е казал “Има болести, които само чрез правилно хранене могат да бъдат излекувани.”

Какво бихте казали на дамите, които са на перманентна диета, макар и в различни вариации?
Смятам, че по-добрият вариант е да открием от какво пълнеем и да намалим консумацията му до минимум. Диетите, почти всички, са с временен ефект. След приключването, връКулинарната магия на Петя Петковащайки се към обичайните си навици дори покачваме теглото си. Жена на диета (в миналото и аз) не е в добро настроение и много щастлива, изкушенията дебнат отвсякъде...
Цитат от книжката ми “69 изпитани афродизиака” на Фелини, смятам за много подходящ в случая.
‎"Винаги ме е вълнувала прекрасната гледка на жена, която обича да яде. Вълнува ме сексуално. За мен жената, която обича да яде, и жената, която обича секса, са тясно свързани. Жената, която обича секса, е възбуждаща за мъжа. Може би затова се интересувам толкова много от дебели жени. Все ми се струва, че жената на диета, която разпределя на порцийки храната, ще бъде умерена и свадлива във всичко. Жената, която изпитва истинско удоволствие от яденето, не може да бъде свадлива."

За Вас е известно, че сте човек - космополит. Познавате различни култури, кулинарни традиции, гурме специалисти. Има ли нещо, с което българската кухня може да смае или развълнува света?
Може би капамата е ястието, което би могло да смае с вкуса и ароматите си. Поне за моите приятели в чужбина съм сигурна в това.

За десерт нека Ви попитаме кои са Вашите най-силни житейски афродизиаци!
Всяко нещо, което се прави с много всеотдайност, страст и любов, рано или късно има успех. Доброжелателността, да забелязваме и да сме благодарни и на най-малките жестове, които другите правят за нас. Доброто предизвиква добро!

Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.