Йога за всеки II част

Автор: Мина Петкова
22.10.2013
3
 0
Йога за всеки II частБикрам йога е едно от най-новите течения на йога учението. Наричана още "гореща йога", тя се практикува в затворени помещения, в които температурата на въздуха е над 40 градуса, авлажността около 40%. Този вид йога е създадена от индиеца Чоудхури Бикрам и се състои от практикуване на 26 пози от класическата йога и две техники за дишане. Йогата се извършва при висока температура, за да се постигне максимално и екстремно изпотяване, смята създателят й. 26-те асани работят системно върху отделните части на тялото, за да стимулират функцията на вътрешните органи, вени и кръвоносни съдове, мускулни групи и пр.

Според Бикрам йога, високата температура при практикуването помага на ставите,мускулите и сухожилията да функционират по-лесно и активно, което може да предотврати евентуални травми, схващания и разкъсвания. От друга страна, обилното изпотяване е от полза за пречистването на организма от токсините и помага за загубата нЙога за всеки II часта излишните килограми. Бикрам йога може да се практикува от всеки човек без значение на пола и възрастта, но не е препоръчителна за хора със сърдечни проблеми поради интензивността на упражненият при висока температура на помещението.

Йога Нидра е древна практика, която извън конкретния термин, е практикувана от древни времена в повечето школи и системи за психоемоционално развитие. Представлява осъзнато навлизане в съня. Съвременното популяризиране на системата прави Свами Сатянанда. Йога нидра (осъзнато сънуване, водена медитация) се състои от оттегляне на сетивата (пратяхара) в състояние на телесна релаксация, водено въображение (дхарана) и евентуално, съзерцание (дхияна). Ключовите думи са разширяване на съзнанието и проникване в съня. Йога нидра е систематичен метод за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация.

Терминът йога нидра произлиза от две санскритски думи: йога, която означава единениеЙога за всеки II част, или съсредоточено осъзнаване, и нидра, която означава сън. По време на практиката йога нидра изглежда, че човек сякаш спи, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко ниво. По тази причина йога нидра често е наричана “психичен сън" или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване. В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателните и несъзнателните измерения. Състоянието на релаксация при йога нидра се постига чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните преживявания. Ако съзнанието може да се отдели от външното осъзнаване и от съня, то се превръща в нещо много мощно и може да се използва по редица начини - например за развиване на паметта, за увеличаване на знанията и творческите способности или за трансформиране природата на човека.

За много хора по Западния свят името Айенгар е синомим с думата йога. Гениалността на Айенгар се основава на неговата способност през много годЙога за всеки II частини на практика да използва своето тяло, за да изучава различни пози и дихателни практики. Той е световноизвестен със своя лечителен подход към йога, използвайки множество помощни средства – въжета, възглавници, чували, блокчета, постелки и одеала.

Г-н Айенгар е работил съвместно със западни доктори с огромен успех за преодоляване на проблеми в областта на сърдечните и имунните заболявания, гръбначни и ортопедични проблеми. Този иновативен подход в преподаването и йога терапията идва от използването на камъни, домакински блокчета, маси и други обикновени предмети, с които той си помага в ранните си години. Постепенно той адаптира и преобразува класическите асани, така че хората с различни заболявания и тези, които не са гъвкави, да имат подкрепа в позите, без болка или риск от бъдещи увреждания. Много спортисти откриват йога и я използват в развитието на своята концентрация, увеличавайки своята мобилност и за възстановяване от травми.


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.