Йога за всеки I част

Автор: Мина Петкова
17.10.2013
3
 0
Йога за всеки I частЙога е занимание за всеки, няма ограничение нито за пол, нито за възраст. Различните типове йога позволяват човек сам да определи коя категория ще пасне най-точно на неговата личност и очаквания.

Така примерно Хатха йога е начин за постигане на физическо и умствено пречистване и балансиране. Думата „хатха“ произхожда от санкритската дума „ха“, което означава слънце и „тха“, което означава „луна“. Поради това Хатха йога е клон на йога, който балансира двойките противоположности, което се отнасят до позитивните (слънчеви) и негативните (лунни) потоци в човешката система. Според хатха йога, когато има пълен баланс или съюз между праничната (жизнена) енергия и умствената енергия се стига до събуждане на по-висше съзнание. Важни практики в Хатха йога са асана (физическите пози в йога) и пранаяма (техники за балансиране и разширяване на праната – жизнената енергия).

Йога за всеки I част
Кундалини йога е йога на осъзнаването. Кундалини йога е система създадена много отдавна, но учението дълго време остава строго секретно, тези знания са се предавали само на избрани ученици. Западният свят получил възможност да практикува кундалини йога благодарение на майстора по кундалини йога - Йоги Бхаджан. Кундалини йога обединява в себе си всички видове йога. Тя прилага на практика принципите и философията на Тантра. Нейната основна цел е пробуждането на съзнателната енергия, потенциално съществуваща в човека. Според йогийската философия, кундалини е духовна енергия или жизнена сила, която се намира в основата на гръбнака. Тя често е оприличавана на намотана змия. Буквално кундалини или кундала значи “това, което е навито”. Вярва се, че с помоща на Кундалини Йога, спящата кундалини енергия се събужда от своята навита основа през 6-те чакри и стига до седмата чаЙога за всеки I часткра или короната.

Пауър йога носи името си от английското наименование „пауър” в превод „сила”. Този вид йога се свързва с енергичност и голяма активност по време на практикуването. Повечето от асаните, които се изпълняват при Пауър йога, са варианти на тези от Ащанга йога. За разлика от останалите стилове, Пауър йога не следва определена последователност. В този стил предимно присъстват пластични пози от йогата. Така се постига гъвкавост и се подсилва издръжливостта и енергията. Целта на асаните в Пауър йога е да се стимулира тялото и волята и да се укрепи психическото състояние. Асаните помагат и за изгарянето на калории, изграждането на мускулна маса и редуцирането на мазнини в тялото. Асаните не са леки и спокойни и не се препоръчват за начинаещи, заради голямото натоварване. Хората със сериозни здравословни проблеми също не бива да практикуват този стил йога.


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.