Да съхраним сушените плодове

Автор: Работещо момиче
09.10.2013
3
 0
Да съхраним сушените плодовеЗа да се запазят полезните качества на сушените плодове, те трябва да се съхраняват правилно. Основни в това отношение са тяхната влажност и опаковка.

Плодовете се запазват най-добре, ако са изсушени до оптималната им влажност - 17-24 %. Различните плодове имат различна влажност, затова, ако се съхраняват заедно, трябва всеки вид да е херметично опакован отделно. В противен случай тези с по-висока влажност ще я загубят за сметка на тези с по-ниска. Периодично сушените плодове трябва да се проверяват за развитие на плесени или вредители.

Пресушаването на плодовете също не е желателно, защото намалява качествата им. Те пресъхват, потъмняват и при намокряне не се възстановяват. Освен това при пресушаване те стават прекалено твърди и не толкова приятни на вкус, колкото ако запазят част от сочността си.

Изсушените плодове е най-добре да се съхраняват в прозрачни стъклени или пластмасови буркани или пликове. Така, ако има някакви вредители по плодовете, екскрементите им и малките частици от повредените плодове, ще се събират на дъното и лесно могат да бъдат забелязани. Могат да се използват и торбички от плътен плат или хартия, които трябва много стегнато да се завържат. За профилактика за вредители те трябва да се проверяват периодично, особено горната вътрешна част, където има гънки, в които обикновено вредителите се крият.

В зависимост от условията на съхранение, сушените плодове могат да променят теглото си. Ако въздухът е прекалено сух, той ще поеме влагата от плодовете и теглото им ще намалее.
И обратното – при влажен въздух плодовете ще се овлажнят излишно, което може да предизвика поява на плесени и примамва вредителите.

Не е желателно да съхранявате сушените плодове в пластмасови кутии, защото по този начин те ще се навлажнят прекалено и ще се превърнат в лепкава маса, която ще е неприятна и на вид, и на вкус. Необходимо е при съхранение на сушените плодове да има някакъв достъп на въздух, ако все пак предпочитате пластмасовите опаковки.


Източник: gotvach.bg


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.