Горещи вълни - що е то?

Автор: Петя Тодорова
08.08.2011
3
 0
Горещи вълни  - що е то?Какво представляват горещите вълни?

Горещите вълни мъчат голяма част от жените в климактериума*, но не всички жени ги изпитват. Явлението представлява топлина, която се разпростира по тялото, като усещането за топлина е най-силно около врата и главата. Могат да са придружени от изпотяване. Един пристъп трае от 30 секунди до няколко минути. Въпреки че конкретната причина за явлението все още не е ясна, се смята, че причината е комбинация между хормонални и биохимични колебания, дължащи се на промените в нивото на естроген в организма.
Горещите вълни се появяват при близо 40% от жените с редовен месечен цикъл, след навършването на 40-годишна възраст. Обикновено започват преди да се появят проблемите с нередовен цикъл, с което се характеризира началото на менопаузата. Около 80% от жените получават горещи вълни през следвашите 5 години от появата им. В много редки случаи при около10% от жените продължителността е до 10 години.
Понякога са придружени от нощно изпотяване. Това може да доведе до често събуждане и поява на безсъние, умора и раздразнителност през деня.

КаквГорещи вълни  - що е то?о можете да направите?

Традиционното лечение е комбинация между орални и кожни форми на естроген и прогестерон. Приемането на такива медикаменти спомага за облекчаването на горещите вълни и намаляването на честотата им. Обикновено намаляването е с 80-90%.
От друга страна обаче изследванията сочат, че жените подложени на хормонална терапия за по-дълго време са заплашени от сърдечни атаки, инфаркт и рак на гърдата, в сравнение с тези, които не приемат хормони. Лечението само с естроген води до повишаването риска от появата на рак на матката след менопаузата, при жените, на които не е премахната матката преди това.

Решението за подлагането на хормонална терапия с цел намаляване на горещите вълни е индивидуално и трябва да се провежда под строг лекарски контрол.

Източник: lekar.bg


*климактериумът е естествен период от живота на всяка жена. Това е преходен етап, свързващ плодоносната възраст с неизбежната старост. Продължителността му е индивидуална, но обикновено надхвърля десет години. Протича в 3 фази – пременопауза, менопауза, следменопауза. (изт. novonordisk.bg)Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.