В света и кухнята на Тики

Автор: Работещо момиче
01.04.2013
12
 0
В света и кухнята на ТикиНякои от вас сигурно си спомнят момичето, спечелило конкурса ни със списание Меню „Сгответе и за очите” – Татяна Михова, но други сега за първи път ще надникнат във вълшебната кухня на Тики.

Животът така се е завъртял за нашата героиня, че сега, година по-късно, я намираме в малко китно градче във Франция. И както се случва в приказките и в живота, разделяйки се с едно, съдбата те изправя пред друго. И така, следвайки любовта си, Тики започва да преоткрива света на кулинарията, гозбите и уханията. Днес тя е изцяло отдадена на своите кулинарни приключения и предизвикателства, приготвянето на които изпълва дните й.

Здравей Тики, любопитно ни е какво сготви днес?

Днес ми беше вдъхновено за десерти. От няколко дена замислям да направя някакъв плодов пай, защото любимият много обича, а и от известно време ме подканя да използвам боровинките, които събрал и замразил миналото лято. Имах всичко необходимо и тази сутрин запретнах ръкави. Към боровинките добавих и круши, за попивателна подложих овесени ядки, а обиколката беше от многолистно тесто с чисто масло (тук продават такива варианти, не по-скъпи от тези с маргарин и реабилитирах бутертестото в кухнята си, защото преди не го уважавах). Накрая подобаващо снимах пая и записах рецептата. У дома още ухае на сладкиш, плодове, топъл конфитюр и ванилия. Аз съм доволна от творческия си ден, а Филип от сладкото си лакомство, което старателно пВ света и кухнята на Тикиодравни няколко пъти.

За една година животът ти се завъртя на 180 градуса. Какво ти отне и както ти даде тази промяна?

Промяната беше сериозна за мен и сякаш я преживявах по-тежко, преди да се случи. Наблюдавах любимите си хора, дома си, къщите, улиците, магазинчетата, бръмтежът на живота в София, всичко, което беше тъкало живота ми до момента. Беше ми мъчно, че ще ги оставя, но те са си там и винаги когато се прибирам, ще им се радвам. Промяната не ми ги отне, просто ме отдалечи в пространството от тях. Новият свят ми даде топлината, усмивката и любовта на любимия. Даде ми също възможността да опозная една различна култура, да се докосна до една световно известна кухня, да срещна нови хора. А преходният период ми осигури и свободата (засега) да се отдам на хобито си пълноценно.

И някак си логично идва следващият ни въпрос - вярваш ли в съдбата?

Вярвам, че пътят ни е разграфен до сантиметър. Единственото, което е в нашата власт, е да го изживеем с усмивка и топло отношение към другите. Понякога чертежите й ни изненадват. Не очаквах, че ще ме подбутне към настоящото ми занимание, още по-малко, че ще се увлека така, но се радвам, че се случи.

Мислиш ли, че кулинарията е твоето призвание?

Определено заема специално и обсебващо място в живота ми в момента. Но не чертая гръмки планове, за да не прекърша полета на фантазията от тежестта на разчертано и програмирано.

Докъде се простират мечтите и амбициите ти в тази насока?

Те непрекъснато се нюансират и разклВ света и кухнята на Тикионяват. Започнаха от желанието ми да запазя рецептите на баба ми в дневник. След това реших, че ще е по-добре да са илюстрирани със снимка. Междувременно ми стана интересно и започнах да се оглеждам за нови рецепти, да се опитвам да снимам като в списанията. Нещата се задълбочаваха, рецептите и снимките трупаха. Влагах все повече персоналност в тях. И така към 8-ия месец творчество, стигнах до мисълта да направя сайт. Отвъд това, не съм поглеждала. Не вярвам да мога да се реализирам в областта на кулинарията, защото нямам школовка за това. Но определено ще продължа да съм отворена за свежи идеи, нови техники, непознати продукти и кухни, а защо не и специално хранене.

Имаш ли кулинарни предпочитания? А чести кулинарни „прегрешения”?

Любима занимавка в кухнята са ми салатите и десертите. Едното е логично, защото салатите са ми любима храна, другото е парадоксално, защото много обичам да правя и снимам десерти, но не обичам да ги ям. Често пъти дори не опитвам това, което съм направила. Съдя за качествата му по аромата, текстурата и реакцията на дегустаторите. “Прегрешенията” ми са невинни, от сорта да излапам купа с ядки (особено след като точно съм ги опекла) без да мога да си отнема паницата, преди да й видя дъното или пък да щипна парче черен шоколад (до скоро не близвах шоколад).

Успяха ли французите да те очароват със своята кухня?

Очароваха ме с разнообразието на продукти и с идеите за тяхното съчетаване, които не са типични у нас. Имат много сполучливи хрумвания, гостоприемен иВ света и кухнята на Тики балансиран начин на хапване, който може да продължи с часове в сладки приказки и, учудващо, без преяждане. Кухнята им е много различна от нашата. У дома съм нещо като мост между нашата и тяхната кухня. С любопитство забърквам техни гозби, но си търся и нашето. За Нова Година направихме с мама капама, като с мисъл за нея, още през октомври строих до багажа 2 огромни буркана кисело зеле!

Този месец ще представиш избрани твои рецепти в нашето седмично меню. Но къде читателите могат да следят какво се случва в твоята кухня?

След като цяла година приятелите ми във фейсбук отделяха сокове при всяка нова лавина от снимки и ме подпитваха за рецепта на това или онова, местенцето, където към всяка снимка има и признание какво съдържа, вече е реалност. След 3 месеца соло-усилия в тази посока, в средата на февруари извадих сайта си от анонимната ниша, в която спокойно си работех. Той все още не е напълно готов, имам да качвам много рецепти, непрекъснато създавам и нови. Постарах се да го направя прегледен и подреден, с мой отпечатък. Поставих си и амбициозната цел да е достъпен и за френско- и английско-говорящите. Бавничко започнах да превеждам (обожавам да се занимавам с преводи, но 24-часов ден просто не ми стига). Надявам се сайтът ми да бъде полезен, читателите да оставят усмивка или да споделят своя опит. Добре дошли са в www.cookingtiki.com

Благодарим ти Тики!
Аз благодаря!Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.