Будапеща

Автор: Ана Николова
01.08.2013
3
 0
БудапещаРазположен на двата бряга на река Дунав, град Будапеща очарова хиляди туристи с великолепието на запазените исторически сгради, разкази за отминали битки и славни владетели, а корабчета отвеждат желаещите в прегръдката на реката.

Днес столица на Унгария, а в миналото сцена на паметни исторически събития и среща на различни народи и племена, Будапеща разказва своята история. Началото е поставено през 106 г., когато римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите и основали град с дворец и овална стена, който започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наречен Обуда. Отсрещната страна на реката също била заселена и получила името Пеща. След като била завладяна от турците, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща, вече обединяваща Буда, Обуда и Пеща, станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център.

Будапеща е отлична както за разходка, така и за вълнуващи преживявания. Река Дунав минава точно през сърцето на унгарската столица, образувайки перфектен ориентир за туристите. Няма значение дали се движите из криволичещите улички от страната на Буда или сте по булевардите от XIX в. от страната на Пеща. Градът предлага много забележителности, всяка от които със своето уникално излъчване и любопитна история.
Будапеща
Замъкът Буда и крепостният хълм Будавар
За да стигнете до възстановения замък Буда трябва да пресечете Дунава по изящния, забележителен Въжен мост и да вземете стъпаловидно изкачващия се фуникулер, който ще ви изведе до хълма с крепостта (Будавар) и неговите павирани улички и възстановени сгради от епохата на Хабсбургите. Огромният замък Буда се извисява на най-стратегическото местоположение в града. Тук унгарските крале са си устроили впечатляваща резиденция, в която са живели седем века. Днес тя се гордее с четири музея, включително Унгарската национална галерия и част от 15-те километра средновековни подземни тунели, използвани по време на Първата световна война. От 1987 г. замъкът Буда е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Построен е през 1265 г. и разрушаван няколко пъти. Сюлейман Велики и турците пощадяват замъка при превземането на Унгария и в частност Буда, но го разграбват. След това обединени християнски войски “освобождават” Пеща от турците, но разрушават почти целия комплекс до основи. Най-големи поражения са нанесли бомбардировките през Втората световна война.

Унгарският парламент
Една от най–старите законодателни сгради в Европа. Той е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност. Парламентът е най–голямата сграда в Унгария и вторият по големина парламент в Европа. Строежът на зданието започва през 1885 г. и завърша през 1904 г. Размерите му наистина са внушителБудапещани – дължина 268 м и широчина 123 м. Сградата разполага с 691 стаи, 29 стълбища, 27 порти и 13 асансьора. Изпълнена е в неоготически стил. Основната фасада на парламента гледа към река Дунав, а официалният вход се намира на площада от другата страна на сградата. Общият брой на скулптурите вътре и вън е 242. На самата фасада има статуи на унгарски и трансилвански управници и военни личности. Над прозорците са изобразени различни гербове на крале и дюкове. На влизане в парламента посетителите минават по орнаментирано стълбище, където ще видите много фрески и бюста на създателя на зданието – Имре Щайндл. Една от най – внушителните части на сградата е шестнайсетъгълната централна зала. В парламентът се намират и унгарските кралски бижута.

Базиликата Св. Стефан
Базиликата Св. Стефан е кръстена така в чест на първия крал на Унгария. Това е най-голямата базилика в Унгария, с височина от 96 метра. Можете да се качите на терасата на купола и да разгледате цяла Будапеща отвисоко.

Цитаделата
Цитаделата е построена върху най-високия от хълмовете на Буда – Гелерт (Gellért). Крепостта е построена през 1851 г. след Унгарската революция през 1848 г. Цитаделата заема почти цялото плато на хълма. През Втората световна война е била използвана като противовъздушно съоръжение.
Тъй като цитаделата е разположена на най-високото място в Будапеща, панорамата от там е страхотна. Изкачването на хълма си заслужава. Близо до Цитаделата има раБудапещазлични интересни места като Статуята на свободата, Хотел Гелерт, Баните Гелерт и пещерата Гелерт. Под смайващите пищни куполи с витражи и мозайки, инкрустирани със злато, в хотел Гелерт се помещава най-тачената и бляскава обществена баня в Будапеща. Казват, че има над 1000 подземни топли извора в Унгария, 80 само под Будапеща.

Площадът на героите
Площадът на героите е един от най-забележителните площади в Будапеща. Разположен е в края на булевард "Андраши", близо до Градския парк. От двете страни на площада има две големи сгради – Музея на изящните изкуства, отляво и Изложбената зала, отдясно. Изграждането на мемориала започва по повод 1000-годишнината от основаването на Унгария (1896 г.) и приключва през 1929 г. Тогава той получава и името си. В центъра на площада се издигат статуите на водачите на седемте племена, които основават Унгария през IX век, както и други забележителни фигури от Унгарската история – крале и държавници. В близост до централната колона на Площада на героите има мемориална каменна плоча на унгарските войници, загинали през Втората световна война.

Рибарските кули
Рибарският бастион, известен и като Рибарски кули, е сред най-посещаваните забележителности в Будапеща. Наречен е Рибарски, тъй като е построен на мястото на намирали се по-рано там Рибарски квартал и Рибарски пазар. Строежът му започва през 1895 г. Той представлява архитектурно съоръжение от галерии и кули, изградено около терасаБудапеща. Оттук има отлична гледка към Парламента, мостовете над р. Дунав и голяма част от Пеща. В близост до тях се намира следващата забележителност – катедралата Матиас.

Верижният мост Сечени
Това е най-красивият от всички осем моста, които свързват Буда и Пеща. Той се намира в центъра на града и е първият постоянен мост, който свързва двете му части. Проектиран е през 1839 г. от английски проектант, а е завършен през 1849 г. Всички части за моста са произведени в Англия и доставени до Будапеща, където са сглобени. Разбира се, както много други обекти, той е пострадал сериозно през Втората световна война, но е възстановен през 1949 г.

Големият завой на Дунав
Северно от мястото, където разделя Буда от Пеща, широкият Дунав прави извивка през една тясна долина, която мнозина смятат за най-прелестния участък от цялата над 3000-километрова река, разпростряла се от Шварцвалд до Черно море. Това е знаменитият Голям завой на Дунав, прочут със своите исторически градове и живописна красота. Най-популярният от крайречните градове е Сентендре, населяван през Средновековието от сърби, избягали от турското нашествие. Малко пo на север е Естергом, седалището на маджарското кралство през ХІІ и ХІІІ в. Средище на унгарската католическа църква, той е най-свещеният град на нацията, над който се извисява най-голямата катедрала в Унгария, построена в средата на ХІХ в.


Източник: nikolay.zaynelov.com


Коментари
(0)
Моля, пишете на кирилица.