Шифърът на официалната покана

Във всяко бизнес събитие ролята на поканата е ключова. Независимо как участвате в него – като организатор, домакин или гост – необходимо е да познавате задължителните кодове на официалната покана.

Индивидуалност

Поканите се изработват за конкретно събитие и трябва да бъдат част от неговата обща концепция. Както визията, така и текстът трябва да носят основното послание на форума и да са съобразени с всички останали елементи – от интериора до храната и програмата.
Затова, може би е излишно да казваме, че напечатаните серийно покани, в които са оставени многоточия за конкретната информация, са израз на неуважение към самото събитие.

След като сме съобразили визията и текста на поканата с общата концепциця, задължително е да спазим правилото за лично адресиране.
Поканата винаги има обръщение. Името на поканения се изписва на ръка (най- добре с черно мастило, но задължително съобразено с материята, върху която се пише). Поканата се поставя в плик, върху който се обозначават името (титлата, ако има такава) и адресът на получателя. Надписването на плика може да бъде ръчно, но също и на принтер. Добре е да знаете, че съществува специален софтуер, който може да ви осигури бързо, лесно и много красиво надписване на етикети, носещи информация както за получателя, така и за подателя.

Ако в поканата не е отбелязано друго, то това означава, че тя важи за един човек. Редно е, домакините да обозначат с малък надпис “Поканата е индивидуална” или “Поканата важи за двама”.

Абревиатури и надписи

Ако не желаете гафове, най-добре е да знаете смисъла на основните надписи, които могат да стоят върху една официална покана. Най-често те се отнасят до два елемента – потвърждение за присъствие и дрес код на събитието.

R.S.V.P.
Означава “Repondes, s’il vous plait”(фр.) или “Отговорете, моля”. В случай, че видите тази абревиатура сте задължени непременно да потвърдите или да отклоните поканата лично (или чрез ваш служител/колега) по телефона.

Въпросното потвърждение трябва да бъде извършено поне няколко дни преди събитието. Ако на поканата ви има надпис “Regrets only” – то в такъв случай се обадете на домакина само в случай, че сте възпрепятстван да отидете.

Ако болшинството от гостите ви са наши сънародници, може да не ги затруднявате с латински букви, а просто да напишете “Моля, потвърдете Вашето присъствие”, посочвайки телефон и/или лице за тази цел.

Black tie
Този надпис може да бъде срещнат сравнително рядко на събития, организирани у нас. За сметка на това, видите ли го, знайте, че той е абсолютно задължителен. Важно! Не превеждайте буквално и не слагайте черни вратовръзки. Смисълът е – смокинг за кавалерите, дълга рокля за дамите.

White tie Morning coat
Означава, че задължително трябва да сложите фрак или “жакет”. За щастие обаче протоколът навсякъде се демократизира и само в редки случаи, в екзотични държави и в присъствието на короновани особи, се изисква фрак или жакет.

Formal
В съответствие с този дрес-код мъжете обличат класически костюм (желателно е да е черен), с бяла риза и вратовръзка с неярки тонове. В тези случаи дамите отново трябва да бъдат в дълги вечерни рокли.

Semi-formal
В най-общия случай, така се обозначава най-неофициалния от официалните видове облекло. Мъжете могат да облекат към смокинга жилетка, вместо пояс, и да си позволят папионка с друг цвят: бяла с черно или червено. Цветната жилетка също е допустима (тогава и папионката трябва да бъде също цветна). Но най-често и в тези случаи мъжете се появяват в обикновен класически костюм. За вечерно мероприятие идеално подхожда тъмносин костюм с едва забележимо райе. Вратовръзката може да бъде ярка и модна.
Това са вариантите на полуофициалния дрес-код, предвиден обикновено за фирмени събития, семейни тържества с голям брой гости или вечеря в ресторант. Именно там дамите се появяват облечени в така наречената “рокля за коктейли” . Роклята за коктейли се шие от скъпи материи – дантела, коприна, кадифе, атлас. За разлика от тържествените дълги вечерни рокли, тя обикновено няма богата украса, което се компенсира от великолепната кройка и красивата тъкан. Към коктейлната рокля традиционно се носи малка чанта.

Informal, Casual
Дневното облекло предполага тъмен костюм с бяла риза за мъжете и рокля за коктейл за дамите. В тези случаи обаче са възможни и по-свободни решения.

В България можете да срещнете изискване за бизнес облекло – това предполага, че събитието е дневно и можете да разчитате на обичайните си бизнес решения в облеклото. Надпис “облекло: официално” вече изисква повече строгост в избора – тъмен костюм и вратовръзка за мъжкото съсловие и тъмна, елегантна рокля за дамите.

Кога? Къде?

Отговорите на тези въпроси заемат централно място във всяка покана – от най-неформалната до абсолютно официалната.
Бизнес протоколът изисква да напишете на поканата точно място и точен начален час на събитието.

Ако смятате, че мястото е неизвестно или трудно достъпно, е добре да намерите начин да включите допълнително указание.

Етикетът изисква точният час на поканата да бъде спазен. Не допускайте да закъснявате с повече от 10 минути, защото по този начин ще покажете неуважение към събитието и ще попречите на неговата прецизна организация. От своя страна домакините, трябва да са абсолютно готови и в позиция за посрещане на гостите най-малко 30 минути преди записания в поканата час.

В случай че става дума за прием или коктейл, когато са обозначени както началния, така и крайния час, имате право не само да закъснеете, но можете да се появите дори в края
на посочения промеждутък от време.
Правилно е да напуснете събитието преди настъпването на отбелязания краен час. Това значи да предвидите време, за да се сбогувате с домакина, пред когото обикновено има опашка.

Ако сте поканени на партито на високопоставено лице, носете поканата със себе си в указания час, или рискувате да не ви допуснат. Не се учудвайте, ако на входа на подобно събитие ви попитат за името, а го кажете отзивчиво и спокойно, за да може организаторите да проверят дали присъствате в списъка на гостите.

А ако всичко написано до тук ви се струва крайно досадно и много ограничаващо, опитайте се да го погледнете от друг ъгъл. Все пак подобни правила съществуват, за да могат хората, които се срещат да са адекватни на ситуацията. Това ще ви даде спокойствие, сигурност и добро самочувствие. А те не са излишни за никого, нали?