Хапче за спешна контрацепция (против бременност)

Според изследване, направено в края на 2008 г., едва 6% от българките са чували за back up (спешна) контрацепция. А познаването на технологията и средствата в това отношение са изключително важни в някои ситуации – опасен сексуален контакт (без предпазни средства), провал на използвания контрацептивен метод, при насилствен сексуален акт.

Какво представлява спешната контрацепция

Спешната контрацепция е “втори шанс” срещу нежелана бременност. Това е противозачатъчен метод, при който трябва да бъдат разбрани ключовите понятия – използване в извънреден случай и като мярка само по спешност. Хапчетата за спешна контрацепция НЕ трябва да бъдат употребявани като регулярен метод за предпазване от бременност.

Как действа хапчето за спешна котрацепция

Както и другите орални контрацептиви, хапчетата за спешна контрацепция предотваряват бременността чрез действието на хормони, които влияят на процеса на забременяване. Почти всички орални контрацептиви съдържат такъв хормон, но при хапчетата за спешна контрацепция той е в много по-висока доза. Таблетката за спешна контрацепция може да бъде използвана по всяко време на менструалния цикъл.

Заедно с това, приемът на хапчето води до рязко покачване и след това падане на нивата на прогестерона. Организмът реагира на тях като предизвиква отделяне на маточната лигавица и маточно кървене, така че в случай, че яйцеклетка вече се е отделила и/или е била оплодена да бъде изхвърлена заедно с него и да не може да се вгнезди в матката. То прилича на истинска менструация и обикновено се появява няколко дни до седмица след приема.

Начин на прием

Таблетката се приема еднократно до 72 часа след незащитен или неправилно защитен полов контакт. Хапчето трябва да бъде прието възможно най-скоро, за предпочитане до 12 часа след акта, но не по-късно от 72 часа. Eфикасността намалява с времето, изминало след половия акт (95% дo 24 часа, 85% между 24-ия и 48-ия час, 58% при използване между 48-ия и 72-ия час). Ефикасността след 72-ия час е несигурна.

Хапчето за спешна контрацепция има ефективност в предотвратяване на бременност САМО в периода между сексуалния акт и имплантирането на ембриона в маточната лигавицата. То няма никакво действие, ако се приеме при вече настъпила бременност. Т.нар. хапчета за аборт са съвсем различни от спешната контрацепция, те съдържат различни вещества, имат друг начин на действие и се приемат само под контрола на лекари. У нас такива хапчета няма, така че няма опасност да бъдат сбъркани!

Наличност на хапче за спешна контрацепция в  България

В момента в България се предлага само един продукт за спешна контрацепция. Той се нарича Escapelle, съдържа 1.5 мг Levonorgestrel в една таблетка. Благодарение на свойствата си, Levonorgestrel предизвиква две едновременни действия.
Прекъсва се или се прекратява овулацията, ако тя още не е настъпила. Високата доза приет хормон спира нарастването на фоликула и неговото спукване, за да не се отдели зряла яйцеклетка.

В България хапчето за спешна контрацепция се продава в аптеките без рецепта и без ограничение на възрастта на пациентката. В други страни обаче ситуацията е различна. В САЩ например, то е свободно достъпно само за жени над 18 години. Което още веднъж идва да покаже, че е най-добре посягането към спешното хапче да бъде взето навреме, но заедно с това консултирано с гинеколог или фармацевт. Най-малкото, което можете да направите е да се информирате повече. На страницата http://www.medicine.bg/lekarstva/, например, са поместени лекарствената характеристика и листовката за пациента, които съпровождат всяко лекарство. Никога не трябва да се забравя, че хапчетата за спешна контрацепция не предпазват от болести предавани по полов път и СПИН.

Възможни странични ефекти

Важно е да се знае, че някои лекарства, които се приемат по същото време, могат да усилят усвояването и изхвърлянето от организма на активната съставка на продукта, намалявайки неговата ефикасност. Такива са лекарствата за лечение на епилепсия и гъбични заболявания, антибиотици, както и билкови продукти, съдържащи жълт кантарион.