Смокинята – плод за съблазън

Смокините са извор на чувство за щастие. Те са невероятно вкусни, както сурови, така и сушени. Освен заради хранителните си качества, са ценени и като истински афродизиак и мнозина ги определят като един от най-прекрасните плодове на света.

Качества на смокинята

Идеалният климат за тях са субтропичните и тропичните климатични зони. В нашата страна най-много виреят в южните части на България – Сандански, Петрич, Синеморец.

Цветът на узрелите смокини може да бъде най-различен – от почти бяло до тъмновиолетово. Както при всеки друг плод и при тях има разнообразие в сортовете, вкуса, големината, нюансите. Но общото между всички е, че са невероятно съблазнителни.

Едни от най-популярните сортове са Адриатик – светлозелени или жълто-зелени на цвят, с бледорозово или тъмночервено месо, те не са толкова сладки, сравнени с останалите сортове, но са подходящи за прясна консумация. Целесте – малки до средни по размер с виолетова обвивка, те са изключително сладки, със сочна бяла месеста част. Калимирна – големи по размер, със зелена обвивка и бяло месо, използват се по-често като сушени.

Хранителната стойност на смокинята е висока, полезните съставки в нея са много. Пресните смокини са богати на 1,5% белтъчини, 11,5% въглехидрати и почти никакви киселини.

Съдържат и множество витамини – C, B, минерални вещества – натрий, калий, калций, магнезий, фосфор. Така нареченият “хормон на удоволствието” се произвежда с помощта на витамин B6, който присъства в състава на тропическия плод. Така че, ако искате животът ви да изглежда по-розов от всякога, слагайте често на трапезата си от тези екзотични дарове.

И все пак, внимавайте! Плодовете съдържат в състава си оксалати, които ако се натрупат в големи количества в даден организъм, извършват процес на кристализация и има вероятност да създадат редица проблеми. Освен това оксалатите отнемат калция от човешкия организъм и е особено опасно прекаляването с тези плодове при хора с остеопороза. Но ако сте здрави и не сте имали стомашни проблеми няма никакъв проблем да хапвате, когато пожелаете от тези скъпоценни плодове. Разбира се, както и с друга храна, не бива да преяждате със смокини. Ако ви останат си направете естествена ексфолираща маска за лице

Смокинята в медицината

Медиците отдавна са доказали, че смокинята е своеобразна батерия, един от най-добрите доставчици на енергия за организма. Още воините на Александър Македонски вземали със себе си по време на далечни походи торбички със сушени плодове. След тежки битки и преходи задължително изяждали по няколко от тях и силите им се възвръщали. Достатъчно е да хапнем малък плод, около 15 г., за да се избавим от усещането за глад и умора и отново да усетим небивал прилив на сили.

Със смокиня са лекували и лекуват отравяния, тъй като съдържащите се в нея вещества нoрмализират работата на стомаха, стимулират функциите на бъбреците и черния дроб. Тя е незаменима и при простуди – премахва кашлица и гърлобол, ако се запари с горещо мляко. Помага за сваляне на температурата не по-зле от редица известни лекарства. А каша от сушени плодове се използва за заздравяване на рани. Желязото в този плод е повече отколкото в ябълките, затова смокинята е полезна за страдащите от анемия. Уникалността на растението е и в това, че в разтворимите влакна на неговата целулоза се съдържат вещества, понижаващи нивото на холестерина в кръвта.

Смокинята в кулинарното изкуство

Една от причините смокините да бъдат предпочитани в кухнята е фактът, че те произвеждат ензими, разграждащи белтъчините. Това дава възможност мускулните и съединителни тъкани на месото да се разграждат добре, правейки го по този начин крехко и засилвайки вкусовите му качества.

Пресните смокини са изключително богати на фибри, притежават уникален вкус, който много добре се съчетава с други храни, познати също така с отличителния си вкус (аромат), каквито са черният шоколад, патицата, сирената, маслините и прошутото. Те са и много добра гарнитура към шунки и филета. Сварените смокини може да поднесете и към бяло месо. Могат да се добавят към салати и сосове. Наред с това смокините се съчетават добре и с билки и подправки. Билките балансират прекомерната сладост на смокините, а лимонът я усилва още повече.

С подкрепата на Йоли !