Свирчовина – елексир за здраве и настроение

Лятото е времето, в което можем да се сдобием с какви ли не лековити и вкусни билки, треви, подправки.

С тази група славно се подрежда и свирчовината или черният бъз. Сред другите му популярни названия са още Бъзуняк, Драмбъз, Селешник, Мимер, а латинското му име е Sambucus nigra
Черният бъз е храст или ниско дърво, което достига около 3 м височина. Вирее в сенчести места, покрай огради, из храсталаци и градини до 1500 м надморска височина.
Стъблото и клоните са сиво-кафяви, с тънка грапава кора. Листата са срещуположни, назъбени по края, с 3-9 листчета. Има нежни, жълтеникаво-бели цветове с лек и много приятен специфичен аромат.

Освен тях, полезни са и листата, плодовете и корите на растението.

Цветовете, които се берат преди пълното им разцъфване, през май-юни се сушат на сянка или в сушилня до 40 °С. Събирането на плодовете започва през първите есенни дни. Берат се рано сутрин само добре узрелите плодчета.

Силата на свирчовинаСвирчовина – елексир за здраве и настроениета се крие в редицата полезни елементи, които се съдържат в нежните цветове и малките плодчета. Цветовете са изключително богати на ликозиди, етерично масло, витамин С, дъбилни и слузни вещества, смоли,органични киселини, а плодовете съдържат още провитамин А, багрила, каротин, витамини от групата В, ябълчена и винена киселина, желязо, захари, каротини, антоцианиди и др.

Свирчовината е известна със своето пикочогонно, потогонно, слабително и температуропонижаващо действие, дължащо се основно на гликозидните вещества. Подобрява отхрачването при възпаления на дихателните пътища. Понижава кръвното налягане и подпомага функцията на черния дроб. Продължителната употреба на бъзов цвят действа успокояващо върху нервната система. Плодовете действат общоукрепващо и имуностимулиращо.

Поради тези свои качества свирчовината се използва при кашлица, бронхити, ангина, лениви черва, обща умора и отпадналост. Много важно е да се знае, че листата, кората иСвирчовина – елексир за здраве и настроение плодът в по-голямо количество могат да действат и отровно и с тяхната употреба не бива да се прекалява.

И ако всички лечебни рецепти е добре да бъдат консултирани с лекар или фармацевт, то ние ви предлагаме една рецепта за прекрасно лятно питие, която е истински елексир за здраве и добро настроение.

Швепс със свирчовина(www.receptite.com)
5 л студена вода
750 г захар
4 бр. лимони
2 цвята изсушена свирчовина (черен бъз)
1 ч.л. лимонена киселина

Водата се налива в подходящ съд, който може да се захлупи. Прибавя се захарта и чрез бъркане се разтваря. Добавят се сока от лимоните, лимоновите кори и цвета от свирчовина. На третия ден корите от лимона се изваждат, а на четвъртия и цвета от свирчовина. На петия ден се прецежда и бутилира, като се съхранява на студено. Има трайност 10 дни. В бутилките може да се сложат по 2-3 зърна суров ориз. Така напитката леко ще се газира.