Празнуваме Деня на християнското семейство

Двадесет и първият ден от месец ноември се празнува като Ден на християнското семейство и християнската младеж. Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Така те изпълнили обещанието си и оставили дъщеря си в храма – да служи на Господ и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка.

Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била дадена на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Прочетете статията за всички празни през януари

Именно денят, в който Дева Мария влиза вхрама е приет и за Ден на християнското семейство.

Затова и днес в църква се пали свещ за здравето на децата и благополучието на съвместния съпружески живот. Семейното ходене на църква символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата.
Традицията повелява вечерта всички заедно да седнат на семейната празнична трапеза на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Така хората честват освен празника Въведение Богородично и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта да си хапне и да благослови и семейството.
Православната традиция свързва Въведение Богородично с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
По това, какво е времето на този ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година.
Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.