Оолонг – що е то?

Ако сте фенове на чая като философия и начин на живот, сигурно знаете що е то оолонг. Ако ли пък не сте чували за напитката с източно название, сега е отличен момент. Разберете защо.

Така нареченият оолонг заема заема промеждутъчното място между неферментиралия зелен чай и напълно ферментиралия черен. С други думи, при спиране на процеса на някакъв етап след като е започнал (чрез регулация на температурата и влажността), се получава полуферментирал чай – оолонг. Степента на ферментация при класическия оолонг е 40-50 %, но може да варира от 12-15% (Китай) до 70-80% (Тайван). От там се получават и различните цветове на чай оолонг, от жълт до тъмночервен. Най-добрите оолонг чайове идват от високи плантации с песъчлива почва.

Оолонг – как се произвежда

Оолонгът преди всичко се произвежда от зрели листа, събрани от зрели чаени храсти.
Веднага след събирането на чаените листа, тънки слоеве се разстилат на земята на специалнo изплетени бамбукови кошници под пряката слънчева светлина за увяхването и изсушаването. Времето за изсушаване е от 30 до 60 минути, в зависимост от температурата.
Следващият етап за изготвянето на оолонга е много своеобразен: изсушените листа, на не много дебел слой се нареждат върху бамбуковите кошници и се напичат. Например всеки час листата се разместват и внимателно се разменят, стараейки се да не се счупят или смачкат.
Тази процедура продължава няколко пъти докато не се достигне до следващия ефект: краят и крайните части на листата трябва да почервенеят и покафенеят, в това време жилките в центърът на листата трябва да останат зелени.
Готовите оолонги са изключително големи чаени листа. Ако по вид оолонгът се продава за чай с дребни листа, това са отпадъци или са фалшиви. Сухите листа на оолонга са големи, увехнали, тъмно кафяви, понякога червено- кафяви с характерен силен аромат.

Варено на Оолонг

Варенето на оолонга е наистина деликатен процес, зависи силно от сорта, от степента на ферментацията. Ако е зле ферментирал, например около 20- 30% като китайския вид „ Железен Гуан- Ин”, то условията за неговото варене са по-близки с тези на зеления чай – нагорещена вода до 60- 70 ºС.
Силно ферментиралите оолонги (като тип Формоза или Пу-ер) се варят по-дълго време. След варенето качественият оолонг дава ярък израз на специфичните си характеристики, които не му позволяват да се обърка с други видове чай. Най- качественият оолонг проявява силен и богат цветен аромат и невероятен кайсиев привкус.

Освен като класическа релаксираща напитка чаят оолонг се използва като средство за пречистване на организма и редуциране на теглото.
Оолонг доказано помага и срещу болести на венците, видове дерматити и засилва имунната система.

Ето защо, ако не сте опитвали такъв чай, пролетта е идеалният момент да го направите.