Най-хубавата – Елена Петрова

За първи път видях Елена Петрова във филма “Козият рог” (1994 г.) на режисьора Николай Волев.
Признавам, че има сцени, които никога няма да избледнеят в съзнанието ми, а образът на актрисата остави траен отпечатък в мен.
Оттогава до днес считам, че ако трябва да се даде пример за естествена красота, от тази, която както казваше баба ми “Господ докато е раздавал, е скъсал чувала” – тя е.

Очи, коса, глас – това е видимо за всички. Към него обаче се добавя едно прекрасно топло излъчване, някаква естествена прелест, която я превръща в неотразима жена.

Жалко е, че ако човек иска да получи повече информация за професионалния път на Елена Петрова (както впрочем за повечето ивестни съвременни български творци), ще попадне на купища жълта помия.

Кое обаче определя актрисата като една от най-красивите и талантливи българки?

Казват, че когато Джина Лолобриджида я вижда в “Козият рог”, я сравнява с Ингрид Бергман в “За кого бие камбаната”. Тогава Елена Петрова е само на 17 години и получава признание, което малцина актриси имат на такава възраст – приза „Златен орел” за главна женска роля на Московския кинофестивал.

Може да се каже, че Елена е роден талант. Тя е възпитаничка на театралното студио “4х4” на авангардния режисьор Николай Георгиев, а още от детските си години проявява интерес към музиката, литературата, изобразителното изкуство.
Макар че има нелеко детство, тъй като остава без баща и трябва да се грижи за своите по-малки братя, тя запазва своята жизнерадост, любовта към игрите и артистичния свят. Трудностите и лишенията не я отклоняват от избрания път и днес Петрова е известна не само с уникалната си красота, но и с богатата си професионална биография. Почитателите на Мелпомена са я гледали на сцената на Народния театър в “Нора”, „Преспанските камбани”, „В полите на Витоша”, „Благородният испанец”, „Любовници”, както и във флмите „Хайка за вълци”, „Граница” и „Пътят към Ерусалим”. Сега героината й Боряна от сериала “Стъклен дом” е една от любимките на българските телевизионни зрители.

Елена Петрова е родена на 1 ноември 1975 г. Зодиакалният й знак е Скорпион, а неговата характеристика включва способността за регенериране на силите. Може би това е една от причините за споделеното от актрисата, че след края на всеки филм вместо умора, усеща прилив на огромна енергия.

Една от големите й страсти родължават да бъдат картините, а един от любимите й автори -художникът Михаил Лалов. Преди години той предизвика сензация с платно, на което актрисата е нарисувана гола, а зрителите гадаят дали наистина така е позирала.
Елена харесва творбата заради колорита и въздуха около жената, изобразена пластично и неконкретно, но това е само едно от платната на богатата й колекция.

Известно е, че Елена Петрова е омъжена за гръцкия бизнесмен Аристотелис Фотилас – брак, който също е широко обсъждан в общественото пространство и заради който Елена поняся редица злостни коментари. През 2000-та година двамата се срещат на официално събитие. Едва девет месеца след първата им среща Фотилас кани любимата си на среща, но тя отказва. Все пак Аристотелис успява да спечели красавицата и двамата създават две прекрасни близначета – Изабела и Александър, а за пищната им сватба като от приказките продължават да се носят легенди.
Според Актрисата Александър може би се е метнал на нея – експанзивен, спонтанен, артистичен. Казва, че той е и по-суетен, избира в какво да се облича. Изабела е по-прикрита, загадъчна и най-напред мисли, а след това влиза в играта.

Неотдавна актрисата Елена Петрова стана посланик на добра воля на “SOS Детски селища – България”.