Меню за пикник

Едва ли има човек, който да не се изкушава от идеята за хубав летен пикник. Вече сме обсъждали, че с малко повече фантазия и желание подобни преживявания се превръщат в незабравими.

Със сигурност обаче, за да бъде пикникът истински и действително хубав, то много важно е как и какво ще изберем за неговото меню. Предлагаме ви няколко варианта. Както ще се ориентирате от названията те са в различен клас – от най-семплото и лесно за приготвяне до изискващо повече ресурси и време, но затова пък запомнящо се поне за един сезон.

Вариант “Лесно и семпло”

Най-стандартният подход е да заложите на сандвичите. Бързо, лесно и отговарящо на всички вкусове решение. Подходящи за сандвичи са студено печено пиле или телешко месо, различни видове сирене, пресни или гриловани зеленчуци. Този вариант е наистина семпъл, но и много добър, ако акцентът в пикника е не храната, а нещо друго. Удобството в този случай дори неМеню за пикник се нуждае от коментар – вадите от кутиите и хапвате без никакви допълнителни грижи.

Вариант “Стандарт””

Стандартният вариант изисква да приготвите вкъщи различни вкусотийки, които да опаковате и вземете със себе си на пикника. Тук имате много повече възможности, но все пак трябва да помислите кое би биоло най-подходящо според условията и вкусовете на присъстващите. Добро решение за подобна ситуация са студеното пилешко, сварените яйца, пушени или веяни меса, нарязани на тънки слайдове. Можете спокойно да приготвите в домашни условия и няколко салати, които на място само да овкусите. Ако искате повече разнообразие в менюто, вземете два – три вида сирена, които да гарнирате с пресни или сушени плодове – всичко това може да бъде предварително изчистено и нарязано, готово за консумация.

Вариант “Разкош””

За мнозина пикникът не би бил нищо, ако не е съпроводен с барбекю. Действително, хрМеню за пикниканата приготвена на жарава от дървени въглища (или дърва) има несравним вкус. Разбира се, приготвянето на меню в този вариант изисква много повече сили и време, но нима самата подготовка не е част от цялото очарование на събитието, наречено пикник. Не забравяйте, че за да организирате барбекю задължително ви трябват дървени въглища и поне една немалка скара. Оттук нататък всичко е върос на желание и въображение. Класиката в жанра са, разбира се, шишчета от месо и зеленчуци, кебапчета и кюфтета, вратни пържолки, наденички, тиквички и патладжан на скара, изпечени в жарава картофи. Както става ясно, подобно разточитено меню изисква да имате достатъчно време – както да го приготвите, така и да му се насладите. Много важно е в този случай да имате под ръка достатъчно вода, посуда и салфетки, защото в противен случай едва ли ще можете да направите всичко, което искате.
И в този случай е най-добре салатите да носите приМеню за пикникготвени от вкъщи, а на място само да овкусявате.
Що се отнася до десерта – всичко е въпрос на вкус. Ако имате възможност за охлаждане – хладилна чанта или планинско поточе наблизо – класическото решение е за преливаща от свежест диня.

И в трите варианта обаче термос с кафе и съответстващите му бискивитки или мъфини биха били “добре дошли”.

И накрая, който и от вариантите да изберете – не забравяйте няколко основни неща:

Вземете само пресни храни с гарантирано качество. Летните жеги не допускат никакви експерименти в това отношение.

Избягвайте да опаковате в торбички – от една страна е неекологично, а от друга храната не може да диша, спарва се и губи както вида, така и вкуса си. Най-добре е да опаковате всичко в подходящи кутии или хартиени плътни пликове.

Храната е важна, но смисълът на пикника е да бъдете сред природата. Затова намерете време както да й се насладите, така и да я опазите чиста.