Меките хавлии – бижу за всяка баня

В сезона, в който влизаме под душа по няколко пъти на ден, особено важно е да разполагаме с меки и качествени хавлии, които попиват влагата и оставят тялото ни приятно сухо и леко хладно.

Но всички от опит знаем, че не всички хавлиени кърпи са такива. С идеята да бъдем полезни при избора на подобни изделия потърсихме полезна информация, която открихме на страниците на електронния магазин
Ето какво съветват специалистите:

Трите най-важни неща при избор на мека хавлия

Кои са трите най-важни неща, които трябва да знаем, когато избираме хавлиени халати за баня или хавлиени кърпи?

1. Материал
Задължително трябва да са произведени от 100% памук. Памукът не позволява да се задържа влага в тъканта и е естествено антибактериално средство.

2. Дебелина
Важно е да се види каква дебелина е хавлиеното изделие – варирати от 300 гр/м2 – най-ниския клас до 1200 гр./м2 за килимчета за баня. Дебелина от 450 гр/м2 е добър вариант, особено при сушенето, а ако искате наистина луксозни варианти, то изберете 500 гр/м2 и 600 гр./м2 дебелина

3. Усукване
За качеството на хавлията има значение и начина на усукване на нишката при производство, както и това, дали бримката е от двоен конец, или от единичен. Добра плътност и приятно на допир усещане се получава, когато хавлията е произведена от двойна усукана нишка.

А ето и някои допълнителни неща, които ще ви заинтригуват, ако сте ценители на лукса и удобството.

Технологии при направата на хавлиите

Много от най-качествените хавлиени изделия са произведени от т.нар. хидропамук. Това е технология, която при тъкането разчепква краищата на памучната нишка и това прави хавкиената кърпа още по-попиваща и мека на допир.

Друга модерна технология е памук с бамбук. Отличителните характеристики на бамбука са свързани с мекота при докосване, лъскав на вид и естествена антибактериална защита.

Майкробан е е технология, която предпазва материите от образуването на плесени и гъбички в тъканта. Особено подходяща е, когато хавлиените кърпи стоят в банята, а там е влажно и благоприятно за такива организми.

Цветове

Съществуват някои тънкости и при избора на цветовата гама. Той зависи най-вече от индивидуалния вкус и характера на дома и обитателите му. Но все пак имайте предвид, че е най-добре да заложите на изделия, които са обагрени с оцветители, непредизвикващи кожни реакции. Най-добре е да изберете бяло или екрю, тъй като това са естествените цветове на памука и има най-малка вероятност да получите алергична реакция. Ако са ви скучни – тогава изберете светли или пастелни тонове, които са получени от естествени оцветители.